Κρίση πανικού σε δημόσιο χώρο; 5 τρόποι για να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά

10.07.2019
Κρίση πανικού σε δημόσιο χώρο; 5 τρόποι για να την αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά
Οι κρίσεις πανικού δεν συμβαίνουν μόνο μέσα σε αεροπλάνα! Μπορεί να τις βιώσει κάποιος σε εντελώς απροσδόκητους χώρους, όπως, για παράδειγμα, ένα μπακάλικο ή ένα σούπερ μάρκετ όταν υπάρχει σχετικός συνωστισμός. Oι δημόσιες κρίσεις πανικού ξεχωρίζουν γιατί συνήθως είναι πιο έντονες και δεν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία.

Η Δρ. Kristin Bianchi, ψυχολόγος στο Κέντρο για το Άγχος και την Αλλαγή Συμπεριφοράς του Maryland, πιστεύει ότι οι δημόσιες κρίσεις πανικού έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες.

«Τείνει να είναι πιο δυσάρεστο στους ανθρώπους να έχουν κρίσεις πανικού σε δημόσιο χώρο παρά στο σπίτι επειδή υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση σε δραστηριότητες ηρεμίας και ανθρώπους στα σπίτια τους παρά σε δημόσιο χώρο», είπε στο healthline.

«Επιπλέον, στο σπίτι, οι άνθρωποι μπορούν να βιώσουν τις κρίσεις πανικού τους ιδιωτικά χωρίς να φοβούνται ότι κάποιος άλλος θα παρατηρήσει το πρόβλημα τους και θα αναρωτηθεί τι μπορεί να μην πηγαίνει καλά», προσθέτει.

Το στίγμα και η αμηχανία, εξηγεί η Bianchi, μπορούν να αποτελέσουν ένα μεγάλο συστατικό των δημόσιων κρίσεων πανικού. Περιγράφει τους πελάτες της να αποκαλύπτουν ότι φοβούνται «να επιστήσουν την προσοχή στον εαυτό τους ή να κάνουν μια σκηνή» κατά τη διάρκεια δημόσιας κρίσης πανικού.

«Συχνά αναφέρουν την ανησυχία τους ότι οι άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι είναι τρελοί ή ασταθείς».

Αλλά η Bianchi τονίζει ότι είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού μπορεί να μην γίνονται αισθητά σε άλλους ανθρώπους.

«Σε άλλες περιπτώσεις, η αγωνία ενός ατόμου μπορεί να είναι πιο εμφανής μπροστά σε έναν ξένο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο ξένος θα καταλήξει σε τρομερά συμπεράσματα για το άτομο που βιώνει την επίθεση πανικού. Οι παρατηρητές μπορεί απλώς να πιστεύουν ότι ο πάσχων δεν αισθάνεται καλά ή ότι είναι αναστατωμένος και έχει μια κακή μέρα», προσθέτει.

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνεις αν βρεθείς να έχεις μια κρίση πανικού σε δημόσιο χώρο; Η Bianchi έδωσε πέντε συμβουλές για την αντιμετώπιση με υγιή τρόπο:

1. Να έχεις ένα «κουτάκι ηρεμίας» στην τσάντα ή το αυτοκίνητό σου

Εάν γνωρίζεις ότι είσαι επιρρεπής σε κρίσεις πανικού που συμβαίνουν έξω από το σπίτι σου, να είσαι προετοιμασμένη με ένα μικρό, κινητό κιτ.

Η Δρ Bianchi συνιστά να συμπεριλάβεις αντικείμενα που μπορούν να σε βοηθήσουν να επιβραδύνεις την αναπνοή σου και να συνδεθείς με το παρόν. Αυτά τα αντικείμενα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • πέτρες με λεία επιφάνεια
  • αιθέρια έλαια
  • ένα βραχιόλι ή κολιέ με χάντρες για να αγγίξεις
  • ένα μικρό μπουκάλι με φυσαλίδες για να φυσήξεις
  • μέντες
  • ένα βιβλίο ζωγραφικής

2. Να μετακινηθείς σε ασφαλές μέρος

Μια κρίση πανικού μπορεί να κάνει το σώμα σου να παραλύσει, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να φύγεις από το συνωστισμό και να μετακινηθείς σε ένα ασφαλές, ήσυχο σημείο. Όταν συμβαίνει αυτό, κάνε το καλύτερο δυνατό για να μετακινηθείς και να εντοπίσεις ένα χώρο που είναι σχετικά απαλλαγμένος από θόρυβο και έχει λιγότερα ερεθίσματα από ένα μεγάλο δημόσιο χώρο.

Όταν βρεθείς σε αυτό το νέο χώρο ή έχεις ακουστικά ακύρωσης θορύβου, η Bianchi συμβουλεύει επίσης να πάρεις αργές, βαθιές αναπνοές και να χρησιμοποιήσεις άλλα εργαλεία αντιμετώπισης για να διαχειριστείς την κρίση πανικού.

3. Ζήτησε βοήθεια αν χρειάζεσαι

Η κρίση πανικού σου μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που να αισθάνεσαι σαν να μην μπορείς να τη χειριστείς μόνη σου. Αν είσαι μόνη, το καλύτερο είναι να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον που βρίσκεται κοντά.

«Δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος τρόπος για να ζητήσεις βοήθεια κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού. Επειδή ο μέσος άνθρωπος στο δρόμο πιθανότατα να μην ξέρει τι να κάνει για να βοηθήσει κάποιον που έχει μια κρίση πανικού, μπορεί να είναι χρήσιμο να έχεις γράψεις από πριν σε μια κάρτα τι μπορεί να χρειαστείς από έναν ξένο σε ένα τέτοιο γεγονός», συμβουλεύει η Bianchi.

«Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να συμβουλευτείς αυτή τη λίστα για να βοηθήσεις τη μνήμη σου εάν χρειάζεσαι βοήθεια από ένα άγνωστο άτομο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού».

Η Bianchi προσθέτει ότι, όταν ζητάς βοήθεια, είναι πιο αποτελεσματικό να εξηγήσεις ότι έχεις μια κρίση πανικού και χρειάζεσαι κάποια βοήθεια. Στη συνέχεια, δήλωσε συγκεκριμένα το είδος της βοήθειας που χρειάζεσαι, όπως το να δανειστείς ένα τηλέφωνο, να σου καλέσουν ταξί ή να ζητήσεις οδηγίες για την πλησιέστερη ιατρική εγκατάσταση.

Εάν ζητήσεις βοήθεια από έναν ξένο, βεβαιώσου ότι είσαι σε μια ασφαλή και καλά φωτισμένη περιοχή με άλλους ανθρώπους παρόντες.

4. Χαλάρωσε τον εαυτό σου όπως θα έκανες στο σπίτι

Εάν είσαι σε δημόσιο χώρο μπορείς να εφαρμόσεις τους συνηθισμένους μηχανισμούς αντιμετώπισης, λέει η Bianchi.

Ονομάζει μερικές από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους όπως:

Επιβραδύνεις την αναπνοή σου (μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια εφαρμογή για κινητά για να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις)

Αναπνέεις από το διάφραγμα

Επαναφέρεις τον εαυτό σου στην παρούσα στιγμή

5. Μείνε όπου είσαι

Τέλος, η Δρ Bianchi συνιστά να μην επιστρέψεις κατ 'ευθείαν σπίτι σε περίπτωση κρίσης πανικού σε δημόσιο χώρο. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να παραμείνεις εκεί που είσαι και να κάνεις πράγματα για να βοηθήσεις τον εαυτό σου.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Να πιεις ένα καταπραϋντικό ζεστό ή δροσερό ρόφημα
  • Να φας ένα σνακ για την αναπλήρωση του σακχάρου στο αίμα
  • Να κάνεις ένα χαλαρό περίπατο
  • Να μιλήσεις με ένα δικό σου πρόσωπο
  • Να διαβάσεις ή να σχεδιάσεις κάτι

Η χρήση αυτών των τεχνικών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας δημόσιας κρίσης πανικού.

Οι κρίσεις πανικού σε δημόσιο χώρο μπορεί να είναι τρομακτικές, ειδικά αν είσαι απροετοίμαστη και μόνη. Γνωρίζοντας τεχνικές για το πώς να τις αντιμετωπίσεις, αν και όταν συμβούν, μπορείς να τις διαχειριστείς καλύτερα.