Πρωτομαγιά: Τι συμβολίζει το στεφάνι και πώς θα το φτιάξεις μόνη σου

30.04.2022
Πρωτομαγιά: Τι συμβολίζει το στεφάνι και πώς θα το φτιάξεις μόνη σου
Αύριο η πρώτη μέρα του Μάη και γιορτάζουμε την Άνοιξη και τη φύση όλη -και τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά δεν θα ασχοληθούμε με αυτή την προέκταση της μέρας σε αυτό το κείμενο. Το έθιμο, λοιπόν, θέλει να φτιάχνουμε στεφάνι με λουλούδια. Ένα έθιμο με ρίζες στην αρχαιότητα, όπως διαβάζουμε σε διάφορες πηγές. Ιδού τι πληροφορίες συλλέξαμε σχετικά και στο τέλος ένας χρήσιμος οδηγός DIY για τη μέρα, που φέτος θα είναι, εκ των πραγμάτων πολύ διαφορετική. Με τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού ακόμή σε ισχύ, οι εκδρομές είναι εκτός προγράμματος. Οπότε, προφανώς, θα πρέπει να αρκεστείς σε μερικά λουλουδάκια από τη γειτονιά που θα βγεις για τη Β6 δραστηριότητά σου. Αν όμως είσαι από τους τυχερούς που έχεις κήπο, ή βρίσκεσαι κοντά σε αγρό, κράτα τις οδηγίες μας. Θα σου χρειαστούν.

Κάθε τέτοια μέρα ένα λουλουδένιο στεφάνι στολίζει τις πόρτες των σπιτιών. Παλιότερα η κατασκευή του αποτελούσε ολόκληρη ιεροτελεστία, αφού τίποτα δεν φτιαχνόταν στην τύχη και καθετί που είχε πάνω του είχε και το δικό του συμβολισμό. Οι γυναίκες, κυρίως οι ανύπαντρες, σηκώνονταν από νωρίς το πρωί για να μαζέψουν τα λουλούδια, για να φτιάξουν το μαγιάτικο στεφάνι, για το οποίο μάλιστα και καμάρωναν. Κατασκευαζόταν με βέργα από ευλύγιστο και ανθεκτικό ξύλο κλήματος ή άλλο και στολιζόταν με λουλούδια και κλαδάκια καρποφόρων δέντρων, όπως η αμυγδαλιά, η συκιά και η ροδιά. Ακόμα, το διακοσμούσαν με στάχυα από σιτάρι και κριθάρι, με κρεμμύδι αλλά και σκόρδο, για το μάτι. Η χρησιμοποίηση πρασινάδας και όχι τόσο λουλουδιών με σκοπό τη μετάδοση της γονιμότητάς τους ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των μαγιάτικων συνηθειών.

Στον αγροτικό χώρο, μάλιστα, δεν θεωρούνταν απαραίτητο το πλέξιμο στεφανιών, αλλά αρκούσε η τοποθέτηση πάνω από την πόρτα του σπιτιού μιας δέσμης από χλωρά κλαδιά ελιάς, συκιάς, νεραντζιάς, πορτοκαλιάς και άλλα μαζί με λουλούδια. Απαραίτητη ήταν, επίσης, η ύπαρξη μεταξύ τους φυτών αποτρεπτικών του κακού, όπως η τσουκνίδα, το σκόρδο κ.ά.

Με τις ρίζες του στην αρχαιότητα -βλ. τα στεφάνια με τα οποία τιμούσαν τους νικητές των αγώνων αλλά και των μαχών- το έθιμο σήμερα δεν φαίνεται να έχει κάποιον ιδιαίτερο συμβολισμό πέραν της ομορφιάς και του καλοσωρίσματος της Άνοιξης.

Κρεμιέται στην είσοδο ή στο μπαλκόνι του σπιτιού και χαρίζει στους ενοίκου του υγεία, καλή τύχη, ειρήνη, ευτυχία και ευφορία.

Θέλεις να φτιάξεις το δικό σου στεφάνι φέτος και δεν ξέρεις πώς; Ιδού μερικά βασικά βήματα και καλή επιτυχία. Στο τέλος μάλιστα, βάλε κάπου και ένα σκορδάκι για να μην σε πιάνει το μάτι -έτσι έκαναν οι παλιοί!

Τι θα χρειαστείς:

Πώς θα το κατασκευάσεις;

Δέσε με το σπάγκο την κληματόβεργα σε σχήμα κύκλου και σιγά σιγά παίρνεις μικρά ματσάκια με λουλούδια και πρασινάδα και τα δένεις με το σπάγκο γύρω γύρω από την κληματόβεργα μέχρι να γεμίσει. Καλή επιτυχία και... καλό μήνα