Οι ειδικοί ψυχικής υγείας ισχυρίζονται ότι οι διαταραχές της προσωπικότητας - όπως ο ναρκισσισμός - μπορεί είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Ως επί το πλείστον, η διάγνωση απαιτεί από έναν θεραπευτή να περάσει χρόνο παρατηρώντας συμπεριφορές και αντιδράσεις που μπορεί να μαρτυρήσουν τη διαταραχή προσωπικότητας που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η έλλειψη ενσυναίσθησης προς άλλους ανθρώπους και μια υπερβολική ανάγκη για θαυμασμό.
Δες και αυτό: Δημοσιεύεις πολλές selfies στα social media; Να τι μπορεί να σημαίνει αυτό
Αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, συνδέει συγκεκριμένα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου με τις αλλαγές στα επίπεδα του ναρκισσισμού. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από ένα δείγμα 7,534 νεαρών ενηλίκων κατά τη διάρκεια 8 χρόνων. Κάθε δύο χρόνια οι συμμετέχοντες ανέφεραν τις σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους και ολοκλήρωναν ένα τεστ προσωπικότητας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, κάποια συγκεκριμένα γεγονότα ζωής φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα ναρκισσισμού ή μακιαβελισμού στον καθένα μας:
Αυτό το είδες; Έχεις κακές συνήθειες; Ιδού πώς θα τις σταματήσεις
- Οι θετικές αλλαγές στη διατροφή και τον ύπνο αυξάνουν τα επίπεδα ναρκισσισμού
- Η αλλαγή ή εξέλιξη των σπουδών επίσης αυξάνουν τα επίπεδα ναρκισσισμού
- Ένας χωρισμός που αντιμετωπίζεται σαν κάτι θετικό επίσης σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα ναρκισσισμού
- Η αποτυχία σε σημαντικές εξετάσεις, περιέργως, μοιάζει επίσης να σχετίζεται με αυξημένο ναρκισσισμό
- Η έναρξη σε μία νέα δουλειά, με θετικές συνθήκες, σχετίζεται με μειωμένο μακιαβελισμό (ένας άλλος τύπος προσωπικότητας όπως ο ναρκισσισμός, που περιγράφει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ή διπλό πρόσωπο με έλλειψη ηθών).
Επιπλέον, η έρευνα κατέδειξε πως ενώ ο μακιαβελισμός μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, ο ναρκισσισμός παραμένει σταθερός. "Αυτό αποδεικνύει πως ο ναρκισσισμός, αντίθετα με ό,τι πιστεύαμε, δεν μπορεί να αποδοθεί σε 'ανωριμότητα'" εξηγούν οι συγγραφείς, καταρρίπτοντας την πιο συνηθισμένη δικαιολογία υπέρ των νάρκισσων.
Διάβασε επίσης: To trick για να ανακαλύψεις αν κάποιος σου λέει ψέματα, σύμφωνα με την επιστήμη
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως όσοι θεωρούν έναν χωρισμό ως θετική εξέλιξη είναι ναρκισσιστές αφού πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω η σχέση ανάμεσα στις διαταραχές αυτές και τα προαναφερθέντα γεγονότα ζωής. "Δεν ξέρουμε αν αυτά τα γεγονότα προκάλεσαν αύξηση στο ναρκισσισμό, ή αν ο αυξημένος ναρκισσισμός προκάλεσε αυτά τα γεγονότα ή, ακόμα, αν υπάρχει κάποια άγνωστη παράμετρος που συνδέει τα δύο αυτά στοιχεία".
Αυτό ωστόσο που κατάφερε αυτή η έρευνα, είναι να αποδείξει πως κάποιες εμπειρίες ζωής σχετίζονται με την προσωπικότητα καθενός από εμάς και πως οι αρνητικές ποιότητες μίας προσωπικότητας εξελίσσονται με το πέρασμα του χρόνου.