Ολοι μας έχουμε πει ψέματα. Είτε μεγάλα είτε μικρά, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι δε λένε πάντα την αλήθεια
Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, χρειάζονται μόλις πέντε δευτερόλεπτα για να καταλάβεις αν κάποιος λέει ψέματα, και η ειδικός συμπεριφοράς Grazina Fechner αποκαλύπτει τα σημάδια που μας βοηθούν να εντοπίσουμε κάποιον που λέει ψέματα αλλά και το πώς να τον αντιμετωπίσουμε.
Διάβασε επίσης: Νιώθεις πως σε χειραγωγούν; 3 βήματα για να το αντιμετωπίσεις σωστά
Η Fechner υποστηρίζει ότι υπάρχουν αρκετά σημάδια που πρέπει να προσέξουμε, συμπεριλαμβανομένων των εκφράσεων των ματιών, καθώς αυτά μπορούν να μας προδώσουν εάν προσπαθούμε να κρύψουμε κάτι. Επίσης σημαντικά σημάδια είναι το άγγιγμα του προσώπου, οι νευρικές κινήσεις και η έντονη αλλαγή στον τόνο της φωνής.
Εκτός αυτού, όσοι λένε ψέματα εντοπίζονται ευκολότερα λόγω του ότι γίνονται αμυντικοί. Η Fechner προσθέτει πως ψυχαναγκαστικοί ψεύτες έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά γνωρίσματα. «Η αυτοπεποίθηση τους φαίνεται να είναι στα ύψη επειδή σκέφτονται: 'Το κάνω συνεχώς, ξέρω τι συμβαίνει'. Σκέφτονται γρήγορα, καταλαβαίνουν τους άλλους και κυρίως έχουν καλή μνήμη επειδή πρέπει να θυμούνται τι είπαν την τελευταία φορά. Στηρίζουν την ιστορία τους και γίνονται ηθοποιοί γιατί το κάνουν συνεχώς, οπότε αυτό είναι ο κόσμος τους - και το πιστεύουν πραγματικά».
Αυτό το διάβασες; Οι απαραίτητες δουλειές πριν πιάσουν τα γερά κρύα
Σύμφωνα με την ίδια, αυτοί οι τύποι ανθρώπων δεν θέλουν πραγματικά να εξαπατήσουν, γιατί υποσυνείδητα πιστεύουν το δικό τους ψέμα. «Πραγματικά αποχωρούν από μια αλληλεπίδραση, πιστεύοντας ότι συνέβη».
Προτού αντιμετωπίσεις κάποιον που έχει πει ψέματα, η Fechner λέει ότι είναι σημαντικό να εξετάσεις τη σχέση σας, να ρωτήσεις προτού κατηγορήσεις, να έχεις αποδείξεις και να είσαι σίγουρη. «Εάν το εν λόγω πρόσωπο είναι πραγματικά σημαντικό για εσένα, αντιμετώπισε το όσο το δυνατόν νωρίτερα. Βεβαιώσου ότι το αντιμετωπίζεις στο σωστό περιβάλλον».