Τα 6 tips self-care που πρέπει να βάλεις στη ζωή σου!

08.03.2018
Τα 6 tips self-care που πρέπει να βάλεις στη ζωή σου!
Οι συμβουλές <<αυτό-φροντίδας>> είναι πιο σημαντικές από όσο φαντάζεσαι. Ουσιαστικά αυτό που οφείλεις να κάνεις είναι να φροντίζεις τον εαυτό σου καθημερινά όπως κάθε άλλη φυσική σου ανάγκη.

Το<< self-care >> δεν αφορά μόνο τον καλλωπισμό αλλά έχει ακόμα πιο βαθύ νόημα, όπως να τα βρεις με τον εαυτό σου. Παρακάτω θα αναφέρουμε μερικές ανάλογες συμβουλές:

Δημιούργησε ισχυρές σχέσεις

Όπως ακριβώς μια κακή σχέση μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και αρνητικότητα, έτσι και ένας καλός φίλος μπορεί να είναι τεράστιο αγχολυτικό και να βελτιώσει τη ψυχική αλλά και σωματική υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν φίλους γελάνε περισσότερο και τείνουν να είναι πιο υγιείς από τους άλλους. Με το γέλιο οι ορμόνες του στρες μειώνονται, ενώ οι ενδορφίνες που είναι θετικές ουσίες του οργανισμού απελευθερώνονται με αποτέλεσμα να σε κάνουν να νιώθεις καλά.

Εξέτασε τις αντιδράσεις σου

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά να αντιδράς καχύποπτα ή να καταπιέζεσαι. Το μυστικό είναι απλά να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να ανασυγκροτήσει τις σκέψεις του.

Extra tip: Βοηθάει πολύ μια βόλτα (εσύ και ο εαυτός σου) στη φύση, το γρήγορο περπάτημα ή κάποια είδους άσκησης. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάς τις φυσικές σου ουσίες διάθεσης του οργανισμού σου (ενδορφίνες) να παραχθούν και να δεις αργότερα τα πράγματα πιο θετικά.

Κάνε ένα διάλειμμα

Δώσε στις σκέψεις σου ένα break. Ο νους έχει μάθει να δουλεύει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και να σκέφτεται συνέχεια. Χρειάζεται όμως που και που ένα restart ! Ενας καλός τρόπος για να αποσυμπιεστείς και να κοντρολάρεις τις σκέψεις σου είναι να μη σκέφτεσαι για λίγα λεπτά απολύτως τίποτα(κάτι σαν διαλογισμό). Μετά θα δεις ότι θα νιώσεις πολύ διαφορετικά.

Βάλε προτεραιότητα στον ύπνο

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές ξεχνάμε το πόσο αναγκαίες είναι οι σωστές ώρες ύπνου. Οι περισσότεροι από εμάς δεν κοιμόμαστε όσο θα έπρεπε με αποτέλεσμα να μην έχουμε την κατάλληλη διάθεση για το υπόλοιπο της ημέρας. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 8 ώρες ύπνου καθημερινά. Εάν έχεις δυσκολία στο να κοιμηθείς, καλό θα ήταν να προσέξεις την καθημερινή δόση καφεΐνης και αλκοόλ που καταναλώνεις και μην ξεχνάς να έχεις πριν τον ύπνο το δωμάτιο σκοτεινό και δροσερό.

Ρεαλιστικοί στόχοι

Το να βάζεις στόχους φυσικά δεν είναι κακό, ίσα ίσα σε βοηθάει να βελτιώνεσαι. Το κακό είναι ότι αν δεν είναι ρεαλιστικοί καταδικάζεις τον εαυτό σου στην απογοήτευση. Βάλε μικρούς καθημερινούς στόχους και όταν δεις τι έχεις καταφέρει μέσα σε λίγο καιρό η ικανοποίησή σου θα φτάσει στα ύψη!

Μάθε να λες όχι

Αν είσαι από τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να φέρουν αντίρρηση στους άλλους με αποτέλεσμα να καταπιέζουν τις δικές τους επιθυμίες τότε κάτι δεν κάνεις καλά. Είναι προτιμότερο να είσαι σταθερός στις απόψεις σου και να μη συμβιβάζεσαι. Μην επιτρέπεις σε κανένα να σου επιβάλει το οτιδήποτε, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σε θεωρούν δεδομένη. Πίστεψε στον εαυτό σου και κάνε μόνο όσα χρειάζονται και όσα θες εσύ!