Τα σαλικυλικά οξέα («ασπιρίνη») αποτελούν φυσικό αμυντικό μηχανισμό των φυτών απέναντι σε μύκητες, έντομα και ασθένειες. Ανευρίσκονται φυσιολογικά σε πάρα πολλά φρούτα και λαχανικά όπως –ενδεικτικά– αγγουράκια, ανανάδες, αντίδια, βατόμουρα, βερίκοκα, γκρέιπφρουτ, κεράσια, κολοκύθια, μήλα, ντομάτες, πιπεριές κόκκινες, πορτοκάλια, ραδίκια, ροδάκινα, σπανάκια, σταφύλια, φράουλες κ.ά., καθώς και σε προϊόντα αυτών, π.χ. ξερά βερίκοκα, ξερά δαμάσκηνα, ξερές σταφίδες, κρασί, τουρσί λαχανικών, φρουτοχυμούς μακράς διαρκείας. Ανευρίσκονται επίσης σε πολλά μπαχαρικά και αρωματικά βότανα, π.χ. άνηθος, θυμάρι, κάρι, κουρκουμάς, μέντα, πάπρικα, ρίγανη, τσίλι αλλά και σε μερικά τυποποιημένα τρόφιμα, είτε φυσικά είτε ως πρόσθετα.