Πότε μειώνεται η απορρόφηση ασβεστίου;

10.06.2016
Ποιοι διατροφικοί συνδυασμοί των γαλακτοκομικών μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστίου τους;

Η απορρόφηση ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να ελαττωθεί, αυξάνοντας συνεπακόλουθα την αποβολή του από τον οργανισμό, όταν τα καταναλώνουμε στο ίδιο γεύμα μαζί με αυξημένη ποσότητα από τρόφιμα που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες (π.χ. τυρί φέτα με φασόλια), φυτικό οξύ (π.χ. γάλα με νιφάδες βρόμης), καφέ ή κακάο (π.χ. γάλα με προσθήκη κακάου), πολλά κορεσμένα λιπαρά (π.χ. σάλτσα γιαουρτιού σε μπιφτέκι από παχύ κρέας), πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες (π.χ. κίτρινο τυρί μαζί με λευκό ψωμί), πολλά οξαλικά άλατα (π.χ. τυρί με χόρτα) ή φωσφορικά άλατα (π.χ. μαζί με αναψυκτικά). Επίσης, το αλάτι και γενικά τα πολύ αλατισμένα τρόφιμα (παστά, αλλαντικά, κονσέρβες, αρτοσκευάσματα κ.ά.) αυξάνουν σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες ασβεστίου από τον οργανισμό.