Σιάτσου
Προέρχεται από την Ιαπωνία αλλά έχει θεραπευτική βάση στην κινέζικη ιατρική, και συγκεκριμένα στα κομβικά σημεία των μεσημβρινών, των καναλιών μέσα από τα οποία ρέει η ζωτική ενέργεια στο σώμα. Με την πίεση των δακτύλων σε ορισμένα σημεία μπορεί να αποκατασταθεί η διαταραγμένη ροή αυτής της ενέργειας, η οποία ανάλογα με το μέρος όπου εντοπίζεται προκαλεί αντίστοιχα προβλήματα υγείας σε όργανα και συστήματα του σώματος. Τονώνει δηλαδή την ικανότητα αυτοθεραπείας του οργανισμού. Οι πιέσεις γίνονται με τις ρόγες των δακτύλων του θεραπευτή, με ένταση που αυξάνεται σταδιακά και ελαττώνεται, σε μια διάρκεια 3-5 δευτερολέπτων.
Προσφέρει: Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου, της λειτουργίας των αδένων και των οργάνων, της κινητικότητας των αρθρώσεων και των μυών και βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων νευρικής φύσεως, όπως αϋπνία, πονοκέφαλοι, νευρικότητα, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα.
Αγιουρβεδικό μασάζ
Στην Ινδία η πρακτική του μασάζ είναι τόσο συνηθισμένη που το κάνουν μεταξύ τους τα μέλη της οικογένειας αλλά και πλανόδιοι μασέρ στους δρόμους. Στο πλαίσιο της παραδοσιακής ινδικής ιατρικής, της αγιουρβέδα, το μασάζ συμπληρώνει τη θεραπεία, συντελώντας στην αποτοξίνωση. Οι τεχνικές του παραδοσιακού ινδικού μασάζ βασίζονται στις ντόσας (τις τρεις κύριες ιδιοσυγκρασίες των ανθρώπων) και τα μάρμας (τα ειδικά σημεία των πιέσεων πάνω στο σώμα).
Προσφέρει: Το ειδικό θεραπευτικό μασάζ, που χρησιμοποιείται από τους γιατρούς της αγιουρβέδα, μπορεί να θεραπεύσει ενοχλήσεις που συνδέονται με τους μυς, τους συνδέσμους και το νευρικό σύστημα κι ακόμα την αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς, την υπέρταση ή την υπόταση, την ισχιαλγία, και τις αϋπνίες, σε συνδυασμό βέβαια με αγιουρβεδικά φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής. Επίσης σε ασθένειες που σχετίζονται με ανισορροπία της ντόσα «βάτα» το θεραπευτικό μασάζ μπορεί να είναι το μόνο φάρμακο. Το απλό αγιουρβεδικό μασάζ εφαρμόζεται σε πολλά ινστιτούτα αισθητικής και σπα. Συνδυάζεται πάντα με τη χρήση ειδικών ελαίων που διευκολύνουν τις κινήσεις κατά το μασάζ, τρέφουν το δέρμα και ηρεμούν το νευρικό σύστημα.
Τουίνα
Πρόκειται για το κινέζικο θεραπευτικό μασάζ, μια αληθινή ιατρική τέχνη που στην πατρίδα του απαιτεί εκπαίδευση εξίσου σημαντική με του βελονισμού. Περιλαμβάνει 40 τεχνικές, μέσα από τις οποίες ο θεραπευτής πρέπει να επιλέξει την κατάλληλη, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα συμπτώματα του ασθενή αλλά και τον τρόπο που εκδηλώνονται στο συγκεκριμένο άτομο. Το τουίνα βασίζεται φυσικά στην αποκατάσταση της ροής της ενέργειας στο σώμα γι’ αυτό και χρησιμοποιεί δακτυλοπιέσεις αλλά κι επιπλέον μαλάξεις και άλλες κινήσεις μασάζ που επενεργούν στο μυοσκελετικό σύστημα. Συνδυάζεται συχνά με τη χρήση αλοιφών από βότανα.
Προσφέρει: Εκτός από μυοσκελετικά και κυκλοφορικά προβλήματα, βοηθά να αντιμετωπιστούν διαταραχές του αναπνευστικού, του πεπτικού και του αναπαραγωγικού συστήματος, βελτιώνει τον μυικό τόνο και την ελαστικότητα των αρθρώσεων και ωφελεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλές φορές χρησιμοποιείται εναλλακτικά ή συμπληρωματικά με το σουηδικό μασάζ.
Τάι μασάζ
Η πατρίδα του είναι η Ταϊλάνδη και περιλαμβάνει τις επιρροές που έχει δεχτεί αυτή η χώρα από κινέζικες, ινδικές και ιαπωνικές θεραπευτικές τεχνικές. Συνδυάζει κινήσεις, μαλάξεις και δακτυλοπιέσεις στους μεσημβρινούς παρόμοιες με των άλλων ανατολίτικων μασάζ μαζί με απαλές μετακινήσεις και διατάσεις (στρέτσινγκ) του σώματος και τοποθέτησή του σε θέσεις της γιόγκα. Η ιδιαιτερότητά αυτού του μασάζ είναι ότι γίνεται πάρα πολύ αργά και συνειδητά, φέρνοντας σε ένα είδος κατάστασης διαλογισμού τόσο εκείνον που το κάνει όσο κι εκείνον που το δέχεται και μεταφέροντας στην όλη διαδικασία μια αίσθηση πνευματικότητας.
Προσφέρει: Το Τάι μασάζ επιφέρει μια ευεργετική χαλάρωση, τονώνει το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα και παράλληλα βοηθά την αποτοξίνωση και βελτιώνει εν γένει τη λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΥΡΑΚΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 73
Update: Απρίλιος 2016.