7 τρόποι για ν΄αποκτήσεις σιγουριά & συναισθηματική σταθερότητα

19.02.2016
Από τη Δήμητρα Γκούντρα Αν δεν έχεις χτίσει αυτό που ονομάζουμε "εσωτερική δύναμη" πώς θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις σε δύσκολες καταστάσεις της ζωής;

Δεν μιλάμε για δύναμη και ισχυρό αρακτήρα όσο για συναισθηματική σταθερότητα που σε βοηθά ν΄αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και να πετύχεις κάθε στόχο.

Πώς θα το πετύχεις; Σου δείχνουμε τον τρόπο.

1. Σχημάτισε τη δική σου άποψη

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για ν΄αποκτήσεις συναισθμηματική σταθερότητα είναι να προσπαθήσεις να αποκρυσταλλώσεις τη δικιά σου άποψη για τα πράγματα αντί να γατζώνεσαι στις πεποιθήσεις άλλων.

2. Το χιούμορ βοηθάει

Η αίσθηση του χιούμορ είναι κάτι το μαγικό, ειδικά όταν αναφερόμαστε στη συναισθηματική σταθερότητα και την αυτοπεποίθηση. Η ικανότητα να κάνεις τους άλλους να γελάνε βοηθά στο να σπάσει πάγος ενώ μια θετική και πιο χιουμοριστική θέαση της ζωής θα σε βοηθήσει να δεις την καθημερινότητα και τις αλλαγές με άλλη ματιά.

3. Μη φοβάσαι να ρεζιλέψεις τον εαυτό σου

Προσπαθείς συνέχεια να ελέγξεις τα λόγια και τις αντιδράσεις σου για να μη φανείς ανόητη ή να μη σε παρεξηγήσουν; Μήπως είσαι συνέχεια σε θέση άμυνας; Αφήνοντας τις αναστολές σου και τις φοβίες σου φεύγει ένα τεράστιο βάρος από τους ώμους σου και σε βοηθά να κινείσαι με αυτοπεποίθηση.

4. Κάνε πρόγραμμα

Αν νιώθεις πως η καθημερινότητα σου προκαλεί άγχος και σε αποσταθεροποιεί ίσως το πρόγραμμα να είναι η λύση στη δικιά σου περίπτωση. Φτιάξε λίστα υποχρεώσεων και προγραμμάτισε από το προηγούμενο βράδυ τις εκδηλώσεις τις ημέρα. Φτιάχνοντας λίστα καθηκόντων και ιεραρχώντας όλα όσα έχεις να κάνεις θα σε βοηθήσει να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου, να μειώσεις το άγχος και ν' αποκτήσεις αυτοπεποίθηση.

5, Μη λες σε όλα ΝΑΙ

Άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση και δίχως συναισθηματική σταθερότητα δυσκολεύονται να πουν ΟΧΙ κι αυτό δημιουργεί έξτρα άγχος και υποχρεώσεις. Μάθε ν΄αρνείσαι και να δίνεις προτεραιότητα στις δικές σου ανάγκες αντί να πιέζεσαι και να αγχώνεσαι να εξυπηρετήσεις και να ικανοποιήσεις το περιβάλλον σου.

6.Μην ανησυχείς υπερβολικά για πράγματα που δε μπορείς ν΄αλλάξεις

Μια δυσκολία της ζωής προκαλεί ανησυχία κι αυτό είναι κάτι το φυσικό. Ωστόσο, όταν πρόκειται για καταστάσεις που καλώς ή κακώς δεν αλλάζουν, η ανησυχία δεν προσφέρει τίποτα πέρα από επιπλέον πίεση και συναισθηματική αστάθεια που μπλοκάρουν κάθε πιθανότητα βελτίωσης κι αλλαγής πλεύσης.

7. Μάθε να προχωράς μπροστά

Υπάρχουν γεγονότατα και καταστάσεις, ακόμη κι άνθρωποι στη ζωή που δύσκολα μπορούμε να τ΄αφήσουμε πίσω. Είτε πρόκειται για δουλειά, για σχέση, για μια φιλία που τελειώνει θα πρέπει να βρεις το θάρρος και τη δύναμη ν΄αναγκάσεις τον εαυτό σου να προχωρήσεει μπροστά. Δεν είναι εύκολο, είναι όμως εφικτό.