Ο άτλαντας του σεξ

09.02.2016
Νέες δημοσκοπήσεις και επιστημονικές μελέτες «χαρτογραφούν» την ερωτική ζωή των ζευγαριών παγκοσμίως και γίνονται η αφορμή για συμβουλές τόνωσης της λίμπιντο.

Οι Ελληνίδες θέτουν ως βασικό κριτήριο στην επιλογή συντρόφου την ασφάλεια που τους προσφέρει – με τις επιδόσεις στο κρεβάτι να ακολουθούν από απόσταση, σύμφωνα με έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας. Τι συμβαίνει όμως στον υπόλοιπο κόσμο; Για να αποκτήσουμε μια γενική εικόνα, συνδυάσαμε τα αποτελέσματα μιας διαδικτυακής δημοσκόπησης σε 100.000 άτομα από όλο τον κόσμο που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό βιβλίο «The Normal Bar» (Chrisanna Northrup et al., Harmony Books), με άλλα στατιστικά νούμερα και με συμπεράσματα επιστημονικών μελετών. Και για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη, συγκεντρώσαμε συμβουλές ειδικών, που υπόσχονται να δώσουν μια... ώθηση στην ερωτική μας ζωή, ακόμη και παρά τις αντιξοότητες της οικονομικής κρίσης.

ΙΤΑΛΙΑ

Κρατούν τη φλόγα αναμμένη

Το 62% των ζευγαριών στην Ιταλία κάνει σεξ πολλές φορές την εβδομάδα. Άραγε λένε αλήθεια ή «τα φουσκώνουν»; Πάντως, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 40% των ζευγαριών κάνει σεξ 3-4 φορές την εβδομάδα και ακολουθεί το 27%, που κάνει σεξ λίγες φορές το μήνα («The Normal Bar»).

Τι προτείνουν οι ειδικοί: «Η απάντηση που δίνω σε όσους με ρωτούν πόσο συχνά κάνουν σεξ τα άλλα ζευγάρια είναι: “Εφόσον είστε ικανοποιημένοι με τη συχνότητα και την ποιότητα των δικών σας ερωτικών επαφών, δεν έχει καμία σημασία τι κάνουν οι γύρω σας”», διευκρινίζει η κοινωνική ψυχολόγος Έιμι Μούσε στο περιοδικό «Psychology Today». Τι γίνεται όμως αν δεν νιώθεις ικανοποιημένη; Τότε ίσως χρειαστεί να προσπαθήσεις περισσότερο για να αναβαθμίσεις την ερωτική σου ζωή, ειδικά σε μια μακροχρόνια σχέση. Οι συγγραφείς του «The Normal Bar» προτείνουν να καθιερώσεις έστω μία φορά το μήνα μια νύχτα-έκπληξη: «Τη συγκεκριμένη νύχτα δοκίμασε στο κρεβάτι κάτι που δεν έχεις κάνει ποτέ ή που έχεις να κάνεις πολύ καιρό. Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να κάνετε έρωτα στο πάτωμα αντί για το κρεβάτι, να φορέσετε κάτι που δεν συνηθίζετε ή να μη φορέσετε απολύτως τίποτα».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Βλέπουν άντρες... με τα όλα τους

Το 66% των Βρετανίδων παρακολουθεί πορνό, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Sun». Το 87% από αυτές είναι παντρεμένες ή σε σταθερή σχέση.

Τι προτείνουν οι ειδικοί: Μια επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση «Archives of Sexual Behavior», έδειξε ότι το 23% των γυναικών είναι πιο πρόθυμες να πειραματιστούν στο κρεβάτι και να αποκαλύψουν τις ερωτικές επιθυμίες τους στο σύντροφό τους αφού έχουν παρακολουθήσει πορνό. Δεν χρειάζεται ωστόσο να παραβείς τις αρχές σου για να εκμεταλλευτείς την επίδραση των οπτικών ερεθισμάτων στη λίμπιντο: «Το 72% των γυναικών και το 88% των αντρών διεγείρονται σεξουαλικά όταν έχουν οπτική επαφή της διείσδυσης», υποστηρίζει η Έμιλι Ντάμπερλεϊ, Βρετανίδα δημοσιογράφος, ειδικευμένη σε σεξουαλικά θέματα.

ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ

Η ικανοποίηση είναι πολλαπλή

Το 27% των γυναικών έχουν δύο οργασμούς σε μία ερωτική επαφή, σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού «Women's Health».

Τι προτείνουν οι ειδικοί: Αν οι πολλαπλοί οργασμοί σού φαίνονται «εξωτικοί», δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις μειονεκτικά, υποστηρίζει η σεξοθεραπεύτρια δρ Ρουθ Γουεστχάιμερ στο βιβλίο της «Sex for Dummies» (Wiley Publishing). «Είναι δύο οργασμοί καλύτεροι από έναν; Δεν υπάρχει απαραιτήτως μία σωστή απάντηση. Αν ο ορισμός σας για τον οργασμό είναι ένα πολύ έντονο, ισχυρό αίσθημα που σας αφήνει ικανοποιημένες, τότε σας αρκεί ένας. Οι πολλαπλοί οργασμοί, από την άλλη, είναι σαν να δοκιμάζετε διάφορους μεζέδες σε ένα εστιατόριο: καθένας τους είναι ωραίος, αλλά δεν σας αφήνει ικανοποιημένες. Οπότε επιζητάτε κι άλλον, μέχρι να κατακτήσετε τελικά το αίσθημα ικανοποίησης».

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Περνούν και μόνες τους καλά

Το 30% των γυναικών αυνανίζονται περίπου μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «The Great Australian Sex Census». Ακολουθεί το 22% των γυναικών, που αυτοϊκανοποιείται περίπου μία φορά το μήνα.

Τι προτείνουν οι ειδικοί: Η αυτοϊκανοποίηση κάνει τη σεξουαλική ζωή μας περισσότερο ή λιγότερο ικανοποιητική; Οι συγγραφείς του βιβλίου «The Normal Bar» πιστεύουν ότι δεν την επηρεάζει: «Ο αυνανισμός συμπληρώνει, δεν υποκαθιστά το σεξ μεταξύ συντρόφων. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να έχουν σεξουαλικές ορμές σε στιγμές που είναι μόνοι ή σε στιγμές που δεν θέλουν να δαπανήσουν τη σωματική και συναισθηματική ενέργεια που απαιτεί η συνουσία». Από την άλλη, κάποιες μελέτες δείχνουν ότι η αυτοϊκανοποίηση συνδέεται με πιο πλούσια ερωτική ζωή. Όπως μια μεγάλη μελέτη που είχε γίνει το 1994 στις ΗΠΑ (από την Κοινωνική Οργάνωση Σεξουαλικότητας), η οποία έδειξε ότι όσο περισσότερο αυτοϊκανοποιείται κάποιος τόσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα των ερωτικών επαφών του.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ

Οι άντρες «ξενοκοιμούνται» περισσότερο

Οι Ταϊλανδέζοι σε ποσοστό 54% έχουν απατήσει τη σύντροφό τους, σύμφωνα με την παγκόσμια δημοσκόπηση της εταιρείας προφυλακτικών Durex σε 29.000 άτομα. Αν το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, είναι οι πιο άπιστοι στον κόσμο. Τι γίνεται όμως σε παγκόσμιο επίπεδο; Σύμφωνα με το «The Normal Bar», το 68% των αντρών και το 48% των γυναικών ομολογούν ότι αν τους δινόταν η ευκαιρία μιας εξωσυζυγικής περιπέτειας, θα την εκμεταλλεύονταν.

Τι προτείνουν οι ειδικοί: Οι στατιστικές είναι αμείλικτες: η παρανομία είναι γλυκιά! Μια συμβουλή που δίνουν οι συγγραφείς του «The Normal Bar» για να θωρακίσεις τη σχέση σου απέναντι στους εξωτερικούς πειρασμούς είναι να προσπαθήσεις να έρθεις πιο κοντά με το σύντροφό σου: «Η έρευνά μας έδειξε ότι κάποιοι μπαίνουν στον πειρασμό να απιστήσουν όταν νιώθουν μόνοι ή θυμωμένοι. Ένας τρόπος να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα είναι να διοχετεύσετε ο ένας στον άλλο περισσότερο χρόνο και ενέργεια. Αν για παράδειγμα λείπετε συχνά σε ταξίδια, προσπαθήστε να βρείτε έναν τρόπο να παίρνετε μαζί και το σύντροφό σας, έστω περιστασιακά».

ΕΛΛΑΔΑ

Ο έρωτας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Η ανασφάλεια έχει «χτυπήσει κόκκινο» σε όλους τους τομείς της ζωής μας – χωρίς ο ερωτικός να αποτελεί εξαίρεση. Σύμφωνα με έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) σε συνεργασία με την Alco, το 53% των Ελληνίδων έχει ως βασικό κριτήριο στην επιλογή ερωτικού συντρόφου το αίσθημα ασφάλειας. Ακολουθεί το 36% των Ελληνίδων, που θεωρεί πρωταρχικό κριτήριο την ερωτική ζωή. «Έχουμε μια πλήρη αποδόμηση της εικόνας που χαρακτήριζε την Ελληνίδα στα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης», σχολιάζει ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και πρόεδρος της ΕΜΑΣ. «Οι προτεραιότητές της σήμερα είναι σαφείς: πρώτα η οικογένεια και μετά η διατήρηση της σχέσης, με επένδυση στην τρυφερότητα, ως “αντίδοτο” σε μια υποβόσκουσα ή ακόμη και εμφανή βία (λεκτική και σωματική) που γεννήθηκε από την οικονομική ανέχεια».

Άλλες ελληνικές στατιστικές:

  • 3 φορές τουλάχιστον την εβδομάδα κάνουν έρωτα τα ζευγάρια τα δύο πρώτα χρόνια του γάμου, μία φορά την εβδομάδα στον 5ο χρόνο του γάμου και μία φορά το μήνα στον 7ο χρόνο –τα «επτά χρόνια φαγούρα», που λένε...
  • 30% έχει μειωθεί η χρήση του «μαγικού» χαπιού του έρωτα, είτε για οικονομικούς λόγους είτε γιατί, όπως απάντησε το 58%, οι Έλληνες έχουν κουραστεί από την ιατρικοποίηση του σεξ και θέλουν να το κάνουν αυθόρμητα.
  • Το 65% των γυναικών και το 68% των αντρών έχουν αυξημένη ερωτική διάθεση την περίοδο των εορτών.
  • Το 84% των Ελλήνων έχουν διαπιστώσει ότι η λίμπιντό τους επηρεάζεται αρνητικά όταν παρακολουθούν πολιτικές τηλεοπτικές εκπομπές. Αλλά το 77% επηρεάζεται θετικά από τις χιουμοριστικές εκπομπές. Και στο σεξ, λοιπόν, το γέλιο κάνει καλό, ενώ η πολιτική όχι! (πηγή: ΕΜΑΣ)

ΗΠΑ

Το θέλουν kinky

Στην Αμερική λένε «ναι» στο στοματικό έρωτα σε ποσοστό 91% για τις γυναίκες και 79% για τους άντρες, ενώ σε όλο τον κόσμο το θέλουν… kinky, με το 86% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση του «The Normal Bar» (συγκεκριμένα το 78% των γυναικών και το 94% των αντρών) να τους ιντριγκάρει η ιδέα του… βιτσιόζικου σεξ συχνά με τη βοήθεια κάποιων αξεσουάρ.

Τα παράξενα του έρωτα

Στην Ιαπωνία: Το 45% των γυναικών 16-24 ετών νιώθει αδιαφορία ή και απέχθεια για το σεξ, σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «Observer». Για το «σύνδρομο αγαμίας», όπως το αποκαλούν τα εθνικά ΜΜΕ της Ιαπωνίας, ευθύνονται το οικονομικό τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα την τελευταία εικοσαετία και τραγικά γεγονότα, όπως ο σεισμός, το τσουνάμι και η έκρηξη στο Φουκουσίμα το 2011.

Στην Ελβετία: Κλειστές θέσεις πάρκινγκ για σεξ στο αυτοκίνητο έχουν τοποθετηθεί στη Ζυρίχη. Εξοπλισμένες με κουμπί συναγερμού, φύλακες και ενημερωτικές αφίσες για ασφαλές σεξ είναι η τελευταία προσπάθεια της πόλης να ελέγξει την παράνομη πορνεία.

Στην Κίνα: Όλο και περισσότερες γυναίκες παρακολουθούν σεμινάρια σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, παρόλο που δεν είναι καθόλου φτηνά: δύο ημέρες μαθημάτων μπορεί να ξεπερνούν σε κόστος το 50% ενός μέσου μηνιαίου μισθού. Η Κίνα φημίζεται για την άγνοια των πολιτών της σε σεξουαλικά ζητήματα. Χαρακτηριστικά, το 2011 προκάλεσε αίσθηση η είδηση για ένα παντρεμένο ζευγάρι, πτυχιούχους πανεπιστημίου, οι οποίοι επί τρία χρόνια πίστευαν ότι προκειμένου να αποκτήσουν παιδί ήταν αρκετό να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι!


ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΟΝΤΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 156

Update: Φεβρουάριος 2016.