Το κρεμμύδι απορροφά στο εσωτερικό του μια ποσότητα θείου από το έδαφος που καλλιεργείται. Όταν το καθαρίζουμε και το κόβουμε, τότε απελευθερώνονται ένζυμα που αντιδρούν με το θείο, δημιουργώντας σουλφοξείδια. Τα σουλφοξείδια δημιουργούν ένα αέριο που όταν έρχεται σε επαφή με τα μάτια προκαλεί την αίσθηση καψίματος. Η αίσθηση καψίματος δίνει το ερέθισμα στον εγκέφαλο ότι υπάρχει πρόβλημα στα μάτια, οπότε ο εγκέφαλος διεγείρει τους δακρυγόνους αδένες, με αποτέλεσμα το… κλάμα!