Για καλές γιορτές μη ξεχνάς...

23.12.2014
Σου δίνουμε μερικές συμβουλές για να διατηρήσεις την υγεία σου - σωματική και ψυχική - στο φουλ τις ημέρες αυτές.

Τα Χριστούγεννα κοντοζυγώνουν, μαζί και το ρεβεγιόν και οι επισκέψεις σε εορτάζοντες και μη. Και μπορεί πολλάκις να σε έχουμε συμβουλέψει αναφορικά με την αποφυγή υπερβολών τις ημέρες αυτές, η επανάλλειψη όμως είναι μήτηρ μαθήσεως γι΄αυτό και επιβάλλεται!

* Με μέτρο οι απολαύσεις

Φαγητό και ποτό με μέτρο αν δε θέλεις να έχεις επιπλοκές. Και δεν είναι μόνο το φούσκωμα, οι πόνοι και τα κιλά που πρέπει να σε προβληματίζουν αλλά και η απώλεια συνείδησης, όταν μιλάμε για αλκοόλ. Μικρές μεριδούλες γλυκών και άλλων λιπαρών και ποτό με μέτρο, ειδικά αν οδηγείς.

* Μάθε να λες όχι

Δεν είναι μόνο το φαγητό στο οποίο πρέπει να μάθεις να κρατάς χαρακτήρα και να αντιστέκεσαι αλλά κι όσα διαταράσσουν την ψυχική σου υγεία. Πες όχι σε κοινωνικές εκδηλώσεις όταν δεν μπορείς ή νιώθεις να πιέζεσαι και μην έρχεσαι ένα βήμα πριν την υπερκόπωση. Δεν μπορείς να τα προλάβεις όλα μέσα σε λίγες ημέρες.

* Λιγότερο άγχος

Νους υγιής εν σώματι υγιές: το θυμάσαι το ρητό; Το στρες των γιορτών μπορεί να σε ρίξει γι΄αυτό λάβε τα μέτρα σου. Όπλο σου στη μάχη αυτή όλα όσα σε ηρεμούν, από τα ζεστά χαλαρωτικά αφεψήματα, δραστηριότητες που σε ξεαγχώνουν μέχρι μουσική και διαλογισμός. Εσύ επιλέγεις τον τρόπο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μην αφήσεις το άγχος να σε... φάει.

* Μη τεμπελιάζεις

Οι κοινωνικές εκδηλώσεις και το τρέξιμο των ημερών συνήθως μας ωθούν να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα το γυμναστήριο και την άσκηση. Μη το κάνεις! Μείνε σε φόρμα κι αυτές τις ημέρες.

* Κοιμήσου σωστά

Τα οφέλη του ύπνου τα έχουμε αναλύσεις πολλάκις γι΄αυτό δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση. Μη ξεχνάς να προσφέρεις στον εαυτό σου την πολυτέλεια του ύπνου για να είσαι υγιής και γεμάτη ενέργεια.

* Άσε τις ενοχές κατά μέρος

Τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως σχεδιάζουμε. Μπορεί για παράδειγμα να ήπιες ή να έφαγες λιγάκι παραπάνω. Να στεναχώρησες μια φίλη με την άρνησή σου να παραβρεθείς στο πάρτι της ή να διαφώνησες με το σύντροφό σου για του πώς θα περάσετε τις γιορτές. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως πρέπει να κατηγορείς τον εαυτό σου. Προχώρα μπροστά, χωρίς τύψεις κι απλά προσπάθησε να μην επαναλάβεις τα λάθη του παρελθόντος. Βρες τη χρυσή τομή και γιόρτασε χαρούμενη και δίχως τίποτα να σε προβληματίζει.

Από τη Δήμητρα Γκούντρα