Σε ποιές περιπτώσεις κλαίμε & γιατί;

07.08.2016
Πότε κλαίμε και ποιός ο ρόλος των δακρύων; Πάρε τις απαντήσεις που θέλεις. Από τη Δήμητρα Γκούντρα

Αν κάποιο σκουπιδάκι μπει στο μάτι ή είσαι αλλεργική, ο λόγος είναι προφανής. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για αντανακλαστικά δάκρυα που σκοπό έχουν να καθαρίσουν την ενοχλητική ουσία από μάτι. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που εμπλέκεται το συναίσθημα; Πώς γίνεται τόσο αντικρουόμενα συναισθήματα όπως η χαρά & λύπη, ή αγάπη & μίσος να φέρνουν δάκρυα στα μάτια;

Στην περίπτωση της συναισθηματικής φόρτισης, είτε πρόκειται για συναισθήματα χαράς ή λύπης, τα δάκρυα διαδραματίζουν ένα σημαντικότατο ρόλο που δεν είναι άλλος από την αποφόρτσιη του οργανισμού. Ξεσπώντας σε κλάματα μειώνεται η ένταση και κάπως ηρεμούμε.

Πότε κλαίμε; 7 συχνές αιτίες που φέρνουν δάκρυα

Μοναξιά: Η μοναξιά ακόμη και η νοσταλγία είναι από τους κυριότερους λόγους που κλαίμε. Ποιός δεν έκλαψε μένοντας μόνος σε ένα άδειο σπίτι μακριά από συγγενείς και δίχως σύντροφο; Η μοναξιά είναι βαριά και η αναπόληση παλαιών όμορφων στιγμών φέρνει δάκρυα στα μάτια.

Φόβος: Κλαίμε από φόβο; Κι όμως... Θα δώσω ένα μικρό παράδειγμα από τα παιδικά μου χρόνια που ίσως κάτι θυμίσει σε πολλούς. Όταν ήμουν στο δημοτικό, την ώρα που περίμενα στην ουρά για το καθιερωμένο εμβόλιο ξέσπασα σε κλάματα. Και μπορεί τότε να μην παραδέχτηκα την αληθινή αιτία αλλά πλέον ξέρω πως ο φόβος με είχε κυριέψει. Σίγουρα θα έχεις κι εσύ ένα παράδειγμα από την παιδική ηλικία ή ακόμη και την ενήλικη ζωή.

Αγάπη: Θυμήσου το πρώτο χτυποκάρδι. Τα συναιασθήματα ήταν έντονα, το ίδιο και οι αντιδράσεις. Δεν είναι μόνο ο χωρισμός που φέρνει δάκρυα στα μάτια αλλά και οι μεγάλες αγάπες. Σωστά;

Μίσος: Όσο έντονα συναισθήματα κρύβονται πίσω από τη λέξη αγάπη, αντίστοιχα δυνατά είναι κι αυτά που βρίσκονται πίσω από το νόημα της λέξης μίσος. Τα δάκρυα οργής υπάρχουν κι είναι από τα πιο... καυτά.

Παράπονο: Το παράπονο, όσο ασήμαντο κι αστείο κι αν είναι μας κάνει πολλές φορές να κλαίμε. Πίσω κρύβονται συναισθήματα βαθύτερα όπως για παράδειγμα αυτά που απορρέουν από την πεποίθηση της απόρριψης με αποτέλεσμα να ξεσπάμε σε κλάμα.

Χαρά: Η απρόσμενη χαρά ή ένα σημαντικό γεγονός θα σε κάνει να κλάψεις. Ακόμη κι αν ξεκαρδιστείς στα γέλια ακούγοντας κάποιο ανέκδοτο, δάκρυα χαράς θα κυλήσουν στο πρόσωπό σου.

Θάνατος: Τα λόγια σε αυτή την περίπτωση είναι περιττά. Η απώλεια αγαπημένων προσώπων είναι από τις πιο δύσκολα διαχειρίσιμες περιστάσεις στη ζωή, συνοδευόμενη από βαθύ πόνο και γοερά ή πνιχτά δάκρυα.

Ήξερες ότι...

Η φωτογραφική απεικόνιση των δακρύων στο μικροσκόπιο είναι διαφορετική ανάλογα με το συναίσθημα που τα προκαλεί; Για του λόγου το αληθές κάνε κλικ εδώ.

Εσύ σε ποιές περιπτώσεις έχεις κλάψει; Γράψε μας με ένα σχόλιο την εμπειρία σου.