Το χανκγόβερ μετά την κραιπάλη εκτός από τα συμπτώματα της ναυτίας, των πονοκεφάλων, της ζάλης και της χλωμάδας, σε αποβλακώνει, όπως λένε οι επιστήμονες.
Νέα έρευνα, δείχνει πως η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και την επόμενη ημέρα από το μεθύσι. Με άλλα λόγια ακόμη κι αν κατάφερες να επανέλθεις μετά από ένα ξενύχτι όπου το αλκοόλ έρρεε άφθονο, έχεις συμπτώματα... βλακείας. Ο εγκέφαλός σου συνεχίζει να υπολειτουργεί ακόμη κι όντας νηφάλια αφού ο οργανισμός χρειάζεται τον χρόνο του για να ανακτήσει την ηρεμία του και να επανέλθει στα φυσιολογικά του επίπεδα.
Εκτός από τη διάθεση, το αλκοόλ επηρεάζει δηλαδή και τη γνωστική λειτουργία, οδηγώντας σε ανεπιθύμητες συνέπειες, λέει ο επικεφαλής της έρευνας Dr Lauren Owen, Marie Curie μεταδιδακτορικός ερευνητής στη σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Keele.
Ποιά είναι τα αίτια του χανγκόβερ;
Τα αίτια του χανγκόβερ ερευνούνται ακόμη από τους επιστήμονες, που δεν έχουν ακόμη καταλήξει στα ακριβή αίτιά του, μεραξύ των οποίων είναι η αφυδάτωση του οργανισμού αλλά και οι χημικές ουσίες που εμπεριέχονται στα αλκοολούχα ποτά.
Γιατί κάποια ποτά φέρνουν άσχημο μεθύσι;
Η κύρια μορφή της αλκοόλης στα ποτά είναι η αιθανόλη, η οποία διασπάται στον οργανισμό, δημιουργώντας την χημική ουσία που ονομάζεται αιθυλεστέρα ώστε να μπορέσει να αποβληθεί από το σώμα. Κατά τη διαδικασία αυτή μπορεί όμως να σχηματιστεί κι ένα τοξικό μόριο που ονομάζεται ακεταλδεΰδη.
Από την άλλη, η μεθανόλη που μπορεί επίσης να βρεθεί σε μερικά αλκοολούχα ποτά, όταν διασπάται σχηματίζει πιο τοξικές ενώσεις. Σύνθετα οργανικά μόρια γνωστά ως ομοειδείς ουσίες μπορούν επίσης να βρεθούν σε πιο σκούρα αλκοολούχα ποτά, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά το χανγκόβερ, εξηγώντας γιατί για παράδειγμα το ουίσκι οδηγεί σε χειρότερο μεθύσι σε σχέση με τα πιο διάφανα ή ανοιχτόχρωμα ποτά όπως η βότκα.