Κοιτάζεις τα ράφια αλλά για έναν ανεξήγητο λόγο στο μυαλό σου υπάρχει ένα κενό. Κοιτάζεις τα χέρια σου, μήπως σου έρθει κάποια εικόνα στο μυαλό, μια ένδειξη για το τι ήθελες να πάρεις, προσπαθείς να σκεφτείς αλλά τίποτα… Σκέφτεσαι να βγεις από την κουζίνα και να ανακατευθυνθείς σε αυτήν μήπως με την επανάληψη των κινήσεων θυμηθείς.. αλλά αυτό είναι γελοίο… Κοιτάζεις ξανά τα ράφια, τη λάμπα… φεύγεις απομακρύνεσαι, κάθεσαι στο τραπέζι με τα χέρια σταυρωμένα και σκέφτεσαι μήπως πρέπει να ζητήσεις βοήθεια. Αρχικά σου φαινόταν αστείο αλλά τώρα νιώθεις ότι χάνεις το μυαλό σου. Και ξαφνικά βλέπεις το άδειο κουτί με τις χαρτοπετσέτες… Μπράβο αυτό ήθελες να κάνεις... γυρνάς στα ντουλάπια και σιγομουρμουρίζεις… χαρτοπετσέτες, τελείωσε το χαρτί, μη το ξεχάσεις χαρτοπετσέτες…
Σε όποια ηλικία και αν βρίσκεσαι η κατάσταση σε ανησυχεί. Φοβάσαι μήπως τα χάνεις. Αν από τα 25 αρχίζεις και ξεχνάς τι θα γίνει αργότερα; Αν πάλι έχεις κλείσει τα 40 τότε προβληματίζεσαι. Μήπως; Μα είσαι μόλις 40 ετών… Είναι δυνατόν;
Ξεχνάς, δε χάθηκε κι ο κόσμος
Βλέπεις ότι η συνάδελφός σου μπορεί ταυτόχρονα να ταξινομεί τα έγγραφά πάνω στο γραφείο της, να κάνει ένα διάλλειμα για να στείλει e-mail στον φίλο της που σπουδάζει στο εξωτερικό και στη συνέχεια συνεχίζει τη δουλειά της αναπόσπαστη από εκεί που σταμάτησε. Την θαυμάζεις για την ικανότητά της αυτήν και στεναχωριέσαι που εσύ δεν μπορείς να το κάνεις. Σε αντίθεση με εσένα αυτή μπορεί να θυμηθεί το όνομα του εστιατορίου στο οποίο γευματίσατε, να συστήσει τον συγγραφέα του βιβλίου που πρόσφατα διάβασε, να ετοιμάσει πολύπλοκες συνταγές δίχως να κοιτάξει τον τσελεμεντέ…
Το γεγονός ότι ξεχνάς δε θα έπρεπε να σε προβληματίζει τόσο έντονα. Κατά γενικό κανόνα θεωρείται φυσιολογικό με την πάροδο του χρόνου και της ηλικίας η μνήμη να αρχίζει και παρουσιάζει σημάδια κόπωσης. Ωστόσο κάποιοι έχουν προβλήματα που επιδεινώνονται σταδιακά και επηρεάζουν και άλλες νοητικές λειτουργίες όπως τον προσανατολισμό και την συγκέντρωση της σκέψης. Σε περίπτωση που έχεις σοβαρά προβλήματα σε δραστηριότητες της καθημερινής σου ζωής ίσως θα έπρεπε να ζητήσεις ιατρική συμβουλή διαφορετικά μην αγχώνεσαι γιατί το να ξεχνάς είναι κάτι άκρως φυσιολογικό και το βιώνουν ακόμη και 15χρονα κορίτσια!
Σκέψου ότι ο κάθε άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά και πως δεν αντιδρούν όλοι με τον ίδιο τρόπο σε στρεσογόνες καταστάσεις. Ίσως είναι οι ευθύνες που σε κάνουν να ασφυκτιείς και να μην μπορείς να σκεφτείς κυριολεκτικά τίποτα άλλο εκτός από τις υποχρεώσεις.
Αν πάλι διανύεις την τέταρτη δεκαετία της ζωής σου και νιώθεις ότι μεγαλώνεις σκέψου ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά όσο φαντάζεσαι. Με την πάροδο του χρόνου αλλαγές στο σώμα και τον οργανισμό μιας γυναίκας. Τα γυαλιά πρεσβυωπίας γίνονται απαραίτητο αξεσουάρ για το διάβασμα και την εργασία στον υπολογιστή ενώ δεν έχεις τις ίδιες σωματικές αντοχές. Ωστόσο, οι ερευνητές -κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι και νευροεπιστήμονες - έχουν ανακαλύψει ότι οι εγκέφαλοι των μεσηλίκων δεν ενεργούν κατ' ανάγκη όπως ο υπόλοιπος οργανισμός ενώ η απώλεια της μνήμης που επέρχεται αντισταθμίζεται με νέα ταλέντα που αναπτύσσονται μετά τα 40!
Μύθοι και αλήθειες
Μύθοι και αλήθειες
Υποχωρεί η μνήμη και για ποιο λόγο;
Είναι αλήθεια, ότι τμήμα της μνήμης υποχωρεί. Υπάρχει ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο η μνήμη αρχίζει να φθίνει. Στη μέση ηλικία χάνονται νευρώνες σε κρίσιμες περιοχές όπως ο ιππόκαμπος- η περιοχή όπου γίνεται η επεξεργασία των αναμνήσεων.
Αυτό όμως δεν είναι πάντα τόσο μεγάλο πρόβλημα καθώς ο εγκέφαλος είναι αρκετά ευέλικτος ώστε να εξακολουθεί να αναπληρώνει. Έρευνες εξάλλου έχουν αποδείξει ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν καταστρέφονται με την ίδια ταχύτητα με την οποία επέρχεται η γήρανση του σώματος και του οργανισμού.
Μάλιστα, σε μικρό βέβαια ποσοστό έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ακόμη και 80χρονων που κατάφεραν να διατηρήσουν άθικτα τα εγκεφαλικά τους κύτταρα ενώ άλλοι ανέπτυξαν μηχανισμούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος απώλειας μνήμης.
Άλλωστε οι μεσήλικες χαρακτηρίζονται πιο έξυπνοι από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα ενώ γίνονται πιο ευτυχισμένοι καθώς βλέπουν την θετική πλευρά της ζωής.
Και τι γίνεται με τα αντανακλαστικά;
Ερευνητές παρακολούθησαν σχολαστικά τον εγκέφαλο σε ανθρώπους και ζώα και διαπίστωσαν ότι με την πάροδο των ετών μειώνεται και η παραγωγή χημικών ουσιών που σχετίζονται με την κίνηση και την εγρήγορση με αποτέλεσμα τα αντανακλαστικά υποχωρούν.
Όπως είναι φυσικό μετά την ηλικία των 40 δεν έχεις τις ίδιες αντοχές. Το φρενάρισμά σε περίπτωση που δεις ένα σκυλί να πετάγεται ενώ κινείσαι στην εθνική θα είναι σίγουρα πιο αργό σε σχέση με αυτό μιας 20χρονης κοπέλας ενώ σίγουρα θα χρειαστείς μεγαλύτερη προσπάθεια από αυτόν για να μάθεις τη λειτουργία ενός νέου κινητού υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο, έχεις πολύ μεγαλύτερη ικανότητα κρίσης αναγνωρίζοντας αμέσως τις ομοιότητες των καταστάσεων και βρίσκοντας άμεσες λύσεις.