4 ασκήσεις που κόβουν την όρεξη

24.07.2009
Ψάχνεις να βρεις πώς θα απαλλαγείς από αυτές τις λιγούρες που σε σπρώχνουν στα παγωτά και τα γλυκά; Θέλεις να δείχνεις θεά μέσα στο μαγιό σου, αλλά οι διατροφικοί καλοκαιρινού πειρασμοί δεν σε αφήνουν; Μήπως πρέπει να ξεκινήσεις να κάνεις τις ασκήσεις που κόβουν την πείνα. Είναι απλές, εύκολες και άκρως καλοκαιρινές!

Ψάχνεις να βρεις πώς θα απαλλαγείς από αυτές τις λιγούρες που σε σπρώχνουν στα παγωτά και τα γλυκά; Θέλεις να δείχνεις θεά μέσα στο μαγιό σου, αλλά οι διατροφικοί καλοκαιρινού πειρασμοί δεν σε αφήνουν; Μήπως πρέπει να ξεκινήσεις να κάνεις τις ασκήσεις που κόβουν την πείνα. Είναι απλές, εύκολες και άκρως καλοκαιρινές!

Το αίσθημα πείνας και η γυμναστική: σίγουρα μετά από μια ώρα σκληρής γυμναστικής, νιώθεις το αίσθημα της πείνας πιο έντονο από ποτέ. Εύλογα αναρωτιέσαι λοιπόν, μήπως θα ήταν συνετό να κόψεις την πολλή άσκηση για να μειώσεις την πείνα που νιώθεις. Γενικά, το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο συσχετισμό που υπάρχει ανάμεσα στην θερμοκρασία του σώματος και την πείνα. Όσο πιο δυναμική είναι η άσκηση που κάνεις, τόσο αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός σου και μαζί και το αίσθημα της πείνας. Βέβαια, η πλήρης αγυμνασιά, δεν βελτιώνει την κατάσταση. Το ιδανικό θα ήταν να ακολουθούσες μια μεσαίας δυναμικής μορφή γυμναστικής σε χαμηλή θερμοκρασία περιβάλλοντος, για να μην πεινάς τόσο κατόπιν.

Ποιες ασκήσεις ανοίγουν την όρεξη;

Το κολύμπι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μορφής άσκησης που μπορεί να σου ανοίξει την όρεξη, ακόμα και για αρκετές ώρες μετά την κολύμβηση. Στην πραγματικότητα, οι θερμίδες που καις όταν κολυμπάς είναι οι ίδιες ή και λιγότερες σε σχέση με κάποιο άλλο άθλημα, ενώ η πείνα που αισθάνεσαι κατόπιν, είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό συμβαίνει γιατί η κολύμβηση σε κρύο νερό ιδιαίτερα. Το δροσερό νερό κατεβάζει την θερμοκρασία του σώματος με αποτέλεσμα, το σώμα να αναζητά περισσότερες θερμίδες για να αναπληρώσει το κενό.

Ποιές ασκήσεις κόβουν την όρεξη;

Το τρέξιμο είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης που μπορεί να φέρει το αίσθημα του κορεσμού πολύ γρήγορα. Άλλωστε, το τρέξιμο αυξάνει την ορμόνη που κόβει την όρεξη και έτσι δεν πεινάς για περισσότερη ώρα.

Το περπάτημα είναι ακόμα μια άσκηση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την όρεξή σου. Μισή ώρα τρεξίματος καθημερινά, σε μέτρια ένταση, θα μειώσει την πείνα σου και θα τρέξει τον μεταβολισμό σου, με αποτέλεσμα να δεις πιο σύντομα τα αποτελέσματα του αδυνατίσματος που επιθυμείς.

Τα βάρη (μέτρια κιλά και σε μέτρια ένταση), σμιλεύουν τους μυς του κορμιού και ταυτόχρονα ικανοποιούν και το φέρνουν και το αίσθημα του κορεσμού. Πρόκειται άλλωστε, για μια μορφή άσκησης που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κόπο, δεν αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και δεν αποζητάς την κατανάλωση πολλών θερμίδων αργότερα.

Η γιόγκα βοηθά στην ευλυγισία του σώματος και πρόκειται για μια ήπια μορφή άσκησης που διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος σε μια ισορροπία. Η σωστή εκτέλεση των ασκήσεων της γιόγκα, προσφέρουν ευεξεία του πνεύματος που δεν απασχολείται πια από επίγειες απολαύσεις όπως είναι και το φαγητό!

Η διάρκεια του κορεσμού: φυσικά, ο κορεσμός δεν θα διαρκέσει για πολύ ώρα μετά την άσκηση. Φρόντισε απλά, μετά την άσκηση που θα επιλέξεις και πριν περάσουν τα οφέλη της (μείωση της πείνας) να έχεις καταναλώσει αρκετό νερό, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ενυδάτωση του οργανισμού που έχει διαταραχθεί εξαιτίας του ιδρώτα που δαπάνησες προηγουμένως. Πολλές φορές μπερδεύουμε την πείνα με την δίψα, και ενώ διψάμε απλά, καταλήγουμε να τρώμε.

Κ.Π