Εσύ δεν τρως και η ζυγαριά δεν λέει να ξεκολλήσει. Εσύ χύνεις τον ιδρώτα με τους κουβάδες και το βάρος σου παραμένει το ίδιο! Τι γίνεται και δεν λέει να ξεκολλήσει η ζυγαριά; Ποιοί μύθοι σε ταλαιπωρούν σχετικά με το αδυνάτισμα και χάνεις τελικά το στόχο; Οι απαντήσεις στο άρθρο που ακολουθεί.
Μύθος Νο1: Το ιδανικό βάρος για εσένα είναι εκείνο που είχες όταν παντρεύτηκες/ όταν τελείωσε το πανεπιστήμιο/ πριν κάνεις παιδιά
Αν ελπίζεις πως με τη δίαιτα και άσκηση που ακολουθείς θα φτάσεις στο βάρος που είχες πριν ένα με δύο χρόνια, αυτός είναι ένας στόχος εφικτός και σοβαρός. Σίγουρα, το σώμα σου μπορεί να καταφέρει κάτι τέτοιο. Αν όμως μιλάμε για το να πετύχεις να φτάσεις στο βάρος που είχες πριν 5, 10 ακόμα και δεκαπέντε χρόνια πριν, καλύτερα να το ξανασκεφτείς. Πρώτα απ' όλα ο μεταβολισμός σου δεν καίει με τον ίδιο τρόπο. Κάθε χρόνος που περνά αποτελεί μια παγίδα για τον οργανισμό που συνηθίζει να βάζει κι όχι να χάνει βάρος. Σίγουρα με πολύ κόπο μπορείς να φτάσεις κοντά στα κιλά που ήσουν κάποτε αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το σώμα σου θα έχει την φρεσκάδα της εφηβείας. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να σταματήσεις να ζεις στο παρελθόν. Αξίζει να θέτεις στόχους αδυνατίσματος εφικτούς αλλά και που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ηλικίας αλλά και του τρόπου που ζεις.
Μύθος Νο2: Πιστεύεις πως θα έπρεπε να ζυγίζεις όσο προτείνουν γενικοί πίνακες σε συνάρτηση με το ύψος και το βάρος που διαθέτεις
Είναι αλήθεια πως το ύψος και το βάρος είναι δύο ποσά που σχετίζονται αρκετά. Δηλαδή, ένας ψηλός άνθρωπος είναι φυσιολογικό να ζυγίζει περισσότερο από ένα κοντύτερο κατά βάση. Όμως το ύψος είναι αποτελεί έναν από τους παράγοντες που επηρεάζουν το βάρος μας. Για παράδειγμα, ο τύπος του σώματος που διαθέτεις ? αν είσαι βαρυκόκκαλη ή το αντίθετο- μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στο μαγικό νούμερο που αναγράφει η ζυγαριά. Το ίδιο και ο μεταβολισμός που διαθέτεις και που μπορεί να καίει περισσότερο και πιο γρήγορα ή να είναι αργός σαν χελώνα. Ταυτόχρονα, σημαντικό βαθμό επίδρασης στο ιδανικό βάρος σου έχουν και τα κύτταρα λίπους που διαθέτεις αλλά και γονιδιακοί παράγοντες που ταλαιπώρησαν και τους γονείς σου. Οπότε μην παίρνεις τις μετρητοίς τον αριθμό που βλέπεις σε κάποιο πίνακα που συγκρίνει το ύψος με το βάρος σου και φυσικά μην αφήνεις τον αριθμό αυτό να προσδιορίζει τη ζωή σου.
Μύθος Νο3: Μόνο με αυστηρή δίαιτα μπορείς να χάσεις κιλά
Όσο πιο αυστηρή είναι η δίαιτα που θα κάνεις αυθαίρετα και με γνώμονα το τι πιστεύεις, τόσο πιο γρήγορα θα πάρεις τα κιλά που έχασες πίσω με το που ξεφύγεις από την εξαντλητική αυτή διατροφή. Όσο πιο χαμηλά θέλεις να ρίξεις το βάρος σου, τόσο κινδυνεύεις να πέσεις στην παγίδα της δίαιτας γιογιό. Μην ξεχνάς πως το ιδανικό βάρος είναι αυτό το οποίο μπορείς να διατηρήσεις για περισσότερο από ένα μήνα.
Μύθος Νο4: Όσο λιγότερο ζυγίζεις, τόσο πιο υγιής είσαι
Αυτός κι αν είναι μύθος. Έρευνες δείχνουν πως δεν έχεις παρά να χάσεις το 5 με 10% των περιττών σου κιλών για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου ή διαβήτη. Αντίθετα, όσο περισσότερο αδυνατίζεις, κινδυνεύεις να εμφανίσεις κάποια διατροφική διαταραχή που μπορεί ακόμα και να σου κοστίσει τη ζωή.
Μύθος Νο5: Αν δεν πετύχεις το ιδανικό βάρος, δεν θα είσαι ευτυχισμένη στη ζωή σου
Ο αριθμός που δείχνει η ζυγαριά είναι απλά ένας αριθμός και φυσικά όσο τον αφήνεις να κατευθύνει τη ζωή σου, τόσο πιο δυστυχισμένη γίνεσαι. Οι ειδικοί επιμένουν πως το να ζυγίζεσαι καθημερινά και πάνω από 1 φορά την ημέρα, μπορεί να κάνει τη ζυγαριά να κολλήσει χειρότερα. Προτίμησε να ζυγίζεσαι μια φορά την εβδομάδα και μην ξεχνάς πως υπάρχουν κι άλλοι παράγονες που μπορούν να σου πουν αν έχεις ανάγκη ν' αδυνατίσεις όπως είναι τα ρούχα σου, οι γύρω και ο καλός σου που σε βλέπει γυμνή καθημερινά.
Kατερίνα Πατούλια