Μόλις τους δώσεις το κατάλληλο κίνητρο, ακόμη και τα μικρότερα μωρά κάνουν τις σωστές κολυμβητικές κινήσεις. Αυτό το κίνητρο είναι το παιχνίδι», λέει η Φανή Χαλκιά, κάτοχος διπλώματος βρεφικής και νηπιακής κολύμβησης. «Εγώ έβαλα τον Αριστοτέλη μου για πρώτη φορά στην πισίνα όταν ήταν 4 μηνών κι εκείνος τρελάθηκε απ’ τη χαρά του».
Η ίδια βεβαιώνει ότι τα παιδιά ξεπερνούν τον όποιο φόβο τους ήδη απ’ το πρώτο μάθημα ?«συνήθως είναι ο καινούργιος χώρος, σπάνια να φοβούνται το νερό»- και πάντα ανυπομονούν να επιστρέψουν για το επόμενο. «Επιπλέον, είναι μια καλή άσκηση και για τις μαμάδες».
Τα οφέλη του baby swimming
* Ισορροπεί την ενεργητικότητα το υπερκινητικό παιδί εκτονώνεται και το νωθρό δραστηριοποιείται.
* Ανοίγει την όρεξη: Σημαντικό για παιδιά που είναι δύσκολα στο φαγητό.
*Αποτρέπει τις ωτίτιδες: Κι αυτό διότι, όπως βεβαιώνει ο Δρ. Κωνσταντίνος Αναστασάκης, το νερό που μπαίνει κατά τη διάρκεια της κολύμβησης στη μύτη του παιδιού καθαρίζει την ευσταχιανή σάλπιγγα, με την οποία συγκοινωνούν η μύτη, ο φάρυγγας και το αυτί.
* Γυμνάζει: Πόσω μάλλον ένα μωρό που δεν μπουσουλάει (ή περπατά) ακόμη και είναι μονίμως καθηλωμένο στην κούνια ή στο relax.
* Εκτονώνει: Ετσι, βοηθά τα παιδιά που δεν κοιμούνται εύκολα να έχουν ήσυχο ύπνο, τουλάχιστον τη μέρα της προπόνησης.
* Ωφελεί κι ενθουσιάζει: ...παιδιά με νευρολογικά και κινητικά προβλήματα, τα οποία εκτελούν τις ασκήσεις το ίδιο καλά με τα υπόλοιπα.
* Ισχυροποιεί τον δεσμό: ...ανάμεσα σε γονέα και παιδί. «Αυτός είναι ο λόγος που παροτρύνω τους μπαμπάδες να συνοδεύουν κι αυτοί τα παιδιά τους στο μάθημα. Μέσα στο νερό αλλάζει πραγματικά η σχέση με το παιδί, που είναι απόλυτα εξαρτημένο από αυτούς την ώρα που διασκεδάζει».
* Χαρίζει αυτοπεποίθηση: Μέσα από τα κατορθώματά του, το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση και ξεπερνά τις φοβίες του. Επιπλέον, κοινωνικοποιείται.
*Αποφορτίζει τους γονείς: «Ο συνδυασμός του ζεστού νερού με το να κρατάς στα χέρια σου το μωρό σου που γελάει είναι το τέλειο αγχολυτικό», λέει η Φανή.
* Κοινωνικοποιεί: Οι γονείς γνωρίζονται με ανθρώπους που μοιράζονται τα ενδιαφέροντά τους.
Το μάθημα
Απευθύνεται σε παιδιά από 6 μηνών έως και 4 χρόνων. Διαρκεί μισή ώρα και περιλαμβάνει:
Ασκήσεις τεχνικής, που διδάσκουν στο παιδί να μην πίνει νερό.
Ασκήσεις τεχνικής κολύμβησης, προσαρμοσμένες στην κάθε ηλικία.
Βουτιές και μακροβούτια. «Τα παιδιά κάνουν βουτιές γύρω στο τρίτο μάθημα, οπότε έχουν μάθει να μην καταπίνουν νερό. Οι βουτιές είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να μάθουν να κολυμπούν», λέει η Φανή.
Κάθε πότε
«Αν το παιδί δεν πηγαίνει σε παιδικό σταθμό, το baby swimming γίνεται δύο, ακόμα και τρεις φορές την εβδομάδα, για να εκτονώνεται. Αν πηγαίνει σε παιδικό, μία φορά την εβδομάδα είναι μια χαρά».
Η πισίνα
Είναι κλειστή, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην εξωτερική θερμοκρασία και στη θερμοκρασία του νερού.
Είναι ρηχή, με το νερό να θερμαίνεται μεταξύ 29,5° C (το καλοκαίρι) και 32° C (τον χειμώνα).
Το νερό απολυμαίνεται με χλώριο, αλλά στην ελάχιστη δυνατή συγκέντρωση, ιδανικά σε συνδυασμό με όζον ή ακτίνες UV. Το πολύ χλώριο διαταράσσει το pH του δέρματος και δημιουργεί στα παιδιά δερματίτιδες.
Το νερό ανακυκλώνεται συχνά, ιδανικά κάθε μία ώρα.
Δώστε προσοχή στους κοινόχρηστους χώρους που πρέπει να είναι καθαροί (αποδυτήρια, ντους κ.λπ.), ενδεικτικό και για την καθαριότητα της πισίνας.
Εξοπλισμός
*Αδιάβροχη πάνα (swim pant).
*Μαγιό-πάνα ειδικό για πισίνα.
*Αντιολισθητικά παπουτσάκια για το παιδί.
*Αντιολισθητικές σαγιονάρες για τον γονέα.
*T-shirt, το οποίο θα φοράει ο γονέας στη διάρκεια του μαθήματος: χρησιμεύει για να πιάνεται πάνω του το παιδί.
*Μπουρνούζια για τους δυο σας, αφρόλουτρο και σαμπουάν.
Τι να προσέξεις
Ο μόνος κίνδυνος που μπορεί να διατρέξει το παιδί, δεδομένου ότι δεν μπορεί να κρατήσει το κεφάλι του έξω απ’ το νερό, είναι να αφαιρεθεί ο γονέας. Να είσαι διαρκώς συγκεντρωμένη και να κάνεις ακριβώς ό,τι σου λέει ο προπονητής.
Αν έχεις φοβίες, προσπάθησε να μην τις μεταφέρεις στο παιδί σου. Έχε εμπιστοσύνη στον προπονητή σου.
Μη συγκρίνεις το παιδί σου με τα άλλα παιδιά και μη βιάζεσαι να δεις τις προόδους του. Κάθε παιδί έχει τους δικούς του χρόνους.
Μην ξεχνάς να του λες «μπράβο» για κάθε καινούργιο του κατόρθωμα.
Που κολυμπάμε;
Στην Αθήνα υπάρχουν αρκετά κολυμβητήρια με προγράμματα baby swimming.
Εύη Γεωργάτου