Θέλεις μακροζωία; Αυτή είναι η #1 τροφή που συνιστούν οι ειδικοί

09.07.2024
Θέλεις μακροζωία; Αυτή είναι η #1 τροφή που συνιστούν οι ειδικοί
ΠΗΓΗ:PEXELS
Αυτή είναι η τροφή που συνιστούν οι ειδικοί για να ζήσεις μέχρι τα βαθιά σου γεράματα.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στον τομέα της υγείας και του wellness είναι οι «μπλε ζώνες», δηλαδή οι 5 περιοχές του κόσμου όπου οι κάτοικοι ζουν περισσότερο και υγιέστερα. Αυτές οι περιοχές είναι η Οκινάουα στην Ιαπωνία, η Σαρδηνία στην Ιταλία, η Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, η Ικαρία στην Ελλάδα και η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια.

Οι κάτοικοι των μπλε ζωνών υιοθετούν διατροφικές συνήθειες που περιλαμβάνουν κυρίως φυτικές τροφές. Η διατροφή τους είναι πλούσια σε φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Είτε πρόκειται για σόγια στην Οκινάουα, είτε για ρεβίθια στη Σαρδηνία, οι πιο υγιείς άνθρωποι στον κόσμο καταναλώνουν τουλάχιστον ½ φλιτζάνι όσπρια καθημερινά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση ενός φλιτζανιού φασολιών την ημέρα μπορεί να προσθέσει 4 χρόνια στη ζωή. Τα όσπρια θεωρούνται η κορυφαία τροφή μακροζωίας λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Ποια είναι τα οφέλη των οσπρίων στην υγεία;

Η υγεία του εντέρου αποτελεί ένα σημαντικό θέμα στη διατροφή και τα φασόλια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, που ενισχύουν το μικροβίωμα του εντέρου. Μάλιστα, τα ρεβίθια προσφέρουν το 44% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες με μόλις ½ φλιτζάνι. Αν και μπορεί να νιώσετε φούσκωμα όταν αρχίσετε να αυξάνετε την κατανάλωση, αυτό είναι φυσιολογικό και δείχνει ότι τα βακτήρια του εντέρου τρέφονται με τις φυτικές ίνες.

Τα όσπρια είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την ενέργεια, και ιδιαίτερα οι γυναίκες μπορεί να έχουν έλλειψη. Το μαγνήσιο συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς, των οστών και του εγκεφάλου, ενώ επίσης βελτιώνει τον ύπνο και μειώνει το στρες. Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για την προγεννητική υγεία και την αναγέννηση των κυττάρων.

Παρόλο που τα όσπρια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, δεν αρκούν από μόνα τους για να διατηρήσουμε την υγεία μας. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε υγιεινές τροφές, τακτική άσκηση, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, αρκετός ύπνος και τρόποι μείωσης του στρες είναι απαραίτητα στοιχεία για τη μακροζωία.

Τελευταία τροποποίηση στις 09.07.2024 - 01:24