Το μαγικό ραβδάκι της κολοκύθας στην διατροφή μας

10.11.2022
Το μαγικό ραβδάκι της κολοκύθας στην διατροφή μας
Eκτός του ότι είναι ένα από τα κατεξοχήν φθινοπωρινά λαχανικά που νοστιμεύει με ξεχωριστό τρόπο αλμυρές αλλά και γλυκές συνταγές, αποτελεί και ασπίδα προστασίας για την υγεία. Τόσο οι σπόροι όσο και η σάρκα της είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών και άλλων θρεπτικών στοιχείων, είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και δεν περιέχει κορεσμένα λίπη ή χοληστερόλη.

Curcubita maxima είναι η επίσημη ονομασία της και μας έρχεται από τις τροπικές ζώνες της Νότιας Αμερικής. Στην Ευρώπη, όπως άλλωστε και στην Κίνα, η κολοκύθα έφτασε χάρη στους Πορτογάλους εξερευνητές κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα, μαζί της ταξίδεψαν κι άλλες κολοκύθες της ίδιας οικογένειας. Η ιστορία της ξεκινά μερικές χιλιάδες χρόνια πριν με τους Ίνκας να την εντάσσουν στη διατροφή τους την προκολομβιανή εποχή πολύ νωρίτερα από τους κατοίκους των ευρωπαϊκών χωρών. Οι σπόροι ηλικίας 7000 ετών που βρέθηκαν στο Μεξικό επιβεβαιώνουν αυτή τη θεωρία. Σε ελληνικό έδαφος τα τελευταία χρόνια η νεροκολοκύθα και κυρίως η γλυκιά κολοκύθα καλλιεργούνται πιο συστηματικά. Η διάκριση των ανήκει στον σπουδαίο βοτανολόγο Charles Naudin (1815-1899) γιατί αυτός πρώτος γύρω στα 1860 ταξινόμησε περίπου είκοσι είδη κολοκύθας.

Η συνέχεια στο itrofi.gr