Νέα έρευνα αμφισβητεί επικρατούσες μέχρι τώρα παραδοχές σχετικά με το πώς η όραση επηρεάζει το στομάχι μας. Διεξάχθηκε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev (BGU) του Ισραήλ οι οποίοι διερεύνησαν το δημοφιλές διαιτητικό τέχνασμα δίαιτας του να σερβίρεται φαγητό σε μικρότερο πιάτο, το οποίο βασίζεται στην οπτική ψευδαίσθηση Delboeuf. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ψευδαίσθηση οι άνθρωποι αναγνωρίζουν διαφορετικά μεγέθη όταν τοποθετούνται μέσα σε ένα μεγαλύτερο ή μικρότερο αντικείμενο. Για παράδειγμα, το κλασικό πείραμα δείχνει ότι ένας μαύρος κύκλος γίνεται αντιληπτός ως μικρότερος όταν τοποθετείται σε μεγαλύτερο κύκλο από ό,τι όταν τοποθετείται σε μικρότερο. Η ψευδαίσθηση που ονομάστηκε έτσι από τον Βέλγο ψυχολόγο Joseph Remi Leopold Delboeuf, πιστεύεται ότι επηρεάζει το μέγεθος της μερίδας των φαγητών. Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες σερβιρίστηκαν μικρότερη μερίδα σούπας όταν τους δόθηκαν μικρά μπολ σε σύγκριση με εκείνους που πήραν μεγαλύτερα.
H συνέχεια στο itrofi.gr