Ο καφές χαλάει νωρίτερα από όσο νομίζεις

03.09.2021
Ο καφές χαλάει νωρίτερα από όσο νομίζεις
Μάθε πώς ένας επιστήμονας τροφίμων διατηρεί τον καφέ του φρέσκο ​​για περισσότερο καιρό

Ανήκεις και εσύ στην ομάδα ατόμων που ανυπομονούν να ξεκινήσουν τη μέρα τους με ένα ποτήρι από τον αγαπημένο τους καφέ; Πρόκειται για μια παγκοσμίως απολαυστική εμπειρία, αλλά κατά πόσο λαμβάνεις υπόψη σου το πώς μπορείς να τον αποθηκεύσεις καλύτερα για να επεκτείνεις τη διάρκεια ζωής και τη φρεσκάδα του;

"Ο καφές σίγουρα μπορεί να χαλάσει", λέει η επιστήμονας τροφίμων Makenzie Bryson Jackson. "Δεν μπορεί να σε αρρωστήσει, αλλά αλλάζει και χάνει τη γεύση με την πάροδο του χρόνου. Δεν θα είναι επικίνδυνο, αλλά η ποιότητα της εμπειρίας δεν θα είναι τόσο καλή".

Αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά; έχετε αυτές τις εναλλακτικές

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός του καφέ για να καταλάβεις πότε έχει χαλάσει. Η Jackson λέει ότι όταν χαλάει, η γεύση του θα είναι ήπια και θα έχει μια δυσάρεστη οσμή. Για να έχεις τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τον καφέ σου, η Jackson προτείνει να αγοράσεις ολόκληρους κόκκους. Όταν αποθηκεύεται σωστά, ο αλεσμένος καφές είναι καλός για περίπου μία εβδομάδα μετά την άλεση και οι κόκκοι μπορούν να διατηρηθούν για περίπου τρεις μήνες. Η επένδυση σε έναν καλό μύλο θα σου φέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

"Εάν κλείσεις αεροστεγώς και αποθηκεύσεις σε ιδανικές συνθήκες, μπορεί να διατηρηθεί έως και εννέα μήνες, αλλά η υποβάθμιση της γεύσης θα συμβεί αργά με την πάροδο του χρόνου", λέει η Jackson. Ενώ μερικοί προτείνουν την αποθήκευση του καφέ στην κατάψυξη, η Jackson διαφωνεί. "Η κατάψυξη μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στην κατάψυξη και να κάνει τον καφέ να χάσει τη γεύση του και να γίνει ήπιος".

Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύσεις τον καφέ σου είναι σε ένα σκοτεινό, δροσερό μέρος σε αεροστεγές δοχείο. "Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα αεροστεγές μεταλλικό δοχείο", λέει η Jackson. "Το φως, η ζέστη, η υγρασία και το οξυγόνο θα κάνουν τον καφέ να χάσει τη φρεσκάδα του". Οι κόκκοι θα είναι τα πιο φρέσκοι μια εβδομάδα περίπου μετά το άνοιγμα της τσάντας, λέει η Jackson. Αλλά, η σωστή αποθήκευση μπορεί να διατηρήσει τη γεύση καλύτερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.