Είναι τα ασπράδια αυγών πραγματικά πιο υγιή από τον κρόκο;

31.08.2021
Είναι τα ασπράδια αυγών πραγματικά πιο υγιή από τον κρόκο;
Όσα έχει να πει ένας διατροφολόγος για την κατανάλωση αυγών

Τα ασπράδια αυγών είναι καλά για εμάς - περιέχουν περισσότερα από 26 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, μαζί με 126 θερμίδες, λιγότερα από δύο γραμμάρια υδατανθράκων και αμελητέο λίπος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για καθαρή, χορτοφαγική πρωτεΐνη.

Ωστόσο, τα ασπράδια αυγών είναι τεχνικά περισσότερο νερό από οτιδήποτε άλλο: Αποτελούνται από περίπου 10 τοις εκατό πρωτεΐνη και 90 τοις εκατό νερό, λέει η διαιτολόγος Emma Newell. Σε ένα αυγό, η πλειοψηφία της πρωτεΐνης προέρχεται από το ασπράδι του - που είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, καθώς περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα.

9 λόγοι για να τρώμε ελαιόλαδο κάθε μέρα

Αν αναρωτιέσαι αν ολόκληρα τα αυγά είναι υγιεινά, η απάντηση είναι ναι. Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, με την προϋπόθεση ότι τα τρως ολόκληρα, ασπράδια και κρόκο. Η πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών αναφέρεται στη θρεπτική αξία ενός τροφίμου σε σχέση με τον αριθμό θερμίδων του. Από ένα μεγάλο αυγό, θα πάρεις 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης για 70 θερμίδες.

Είναι αλήθεια ότι ο κρόκος ενός αυγού περιέχει περίπου 5 γραμμάρια λίπους και 211 χιλιοστόγραμμα χοληστερόλης, και γι'αυτό ίσως κάποιοι επιλέγουν το ασπράδι αυγού αντί για ολόκληρο το αυγό. Αλλά αποφεύγοντας τον κρόκο του αυγού, χάνεις βασικά μικροθρεπτικά συστατικά, λέει η Newell. Αυτά περιλαμβάνουν τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, δύο καροτενοειδή απαραίτητα για την υγεία των ματιών.

Η κατανάλωση μόνο των ασπραδιών, παρόλο που είναι γεμάτα πρωτεΐνη, μπορεί να μειώσει τον συνολικό κορεσμό και την ικανοποίηση κατά τη διάρκεια του γεύματος. Η Newell προσθέτει ότι ενώ οι κρόκοι αυγών περιέχουν διαιτητική χοληστερόλη, μελέτες έχουν δείξει ότι το συνολικό κορεσμένο λίπος έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα, και ως εκ τούτου τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, από τη χοληστερόλη. «Όσοι κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις μπορούν να καταναλώνουν με ασφάλεια ολόκληρα αυγά».