Συμπληρώματα διατροφής: Ποια από αυτά θα κάνουν καλό στην υγεία σου

04.02.2021
Συμπληρώματα διατροφής: Ποια από αυτά θα κάνουν καλό στην υγεία σου
Με την άφιξη του 2021 και στη σκιά των lockdown, πολλές από εμάς βρεθήκαμε να επανεστιάζουμε στις προσπάθειές μας για μια γενική υγεία και ευεξία, είτε πρόκειται για διατροφή και άσκηση, είτε για ψυχική ευεξία και φροντίδα του εαυτού μας. Ένας τρόπος που ενδεχομένως να ψάχνεις για να τα υποστηρίξεις όλα αυτά είναι μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής. Μπορούν βεβαίως να σου φαίνονται πολύ μπερδεμένα και είναι δύσκολο να γνωρίζεις από πού να ξεκινήσεις. Παρακάτω μπορείς να μάθεις ποια συμπληρώματα χρειάζεσαι σύμφωνα με τους διατροφολόγους.

Αρχικά, γιατί πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων διατροφής;

Ακούμε πολλά για τα συμπληρώματα και τις βιταμίνες, αλλά γιατί πρέπει να προβληματιζόμαστε; Λοιπόν, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μπορούν να υποστηρίξουν μια υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής και να ενισχύσουν τη γενική ευεξία με πολλούς τρόπους.

«Ένα καλό πρόγραμμα συμπληρωμάτων μπορεί να παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα που να δουλεύουν με τη διατροφή σου για μια καλή επιδερμίδα και μια γενική υγεία», λέει στο Bustle η διατροφολόγος Lorraine Perretta.

Ποια συμπληρώματα πρέπει να πάρεις για να έχεις γενική υγεία;

Για να μπει ένας αρχάριος στον κόσμο των συμπληρωμάτων σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό θα είναι να πάρει μια καλή πολυβιταμίνη για αρχή: Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις το ταξίδι σου με βιταμίνες είναι με ένα καλό multi-vit. «Σκέψου το ως «γευσιγνωστικό μενού» με λίγο από όλα όσα ρίχνονται στο μείγμα, ώστε να ανακαλύψεις ποια συνολικά οφέλη μπορούν να σου προσφέρουν οι βιταμίνες» λέει η διατροφολόγος Diane Ackers.

Εν τω μεταξύ, η Perretta διατυπώνει τις ακόλουθες προτάσεις:

«Το ιδανικό σημείο εκκίνησης θα ήταν ο συνδυασμός των ακόλουθων πέντε συμπληρωμάτων: προβιοτικών και πολυβιταμινών με βιταμίνη C, ωμέγα 3 και 6 και βιταμίνη D», λέει και αναλύει τα πλεονεκτήματα τους.

Προβιοτικά

«Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, το οποίο είναι ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης για την ευημερία γενικά. Ένα υγιές έντερο σημαίνει ότι το σώμα σου είναι σε θέση να απορροφά πιο αποτελεσματικά, θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα».

Βιταμίνη C

«Αυτή είναι μια σημαντική βιταμίνη. Με αυτό εννοώ ότι είναι σωματικά μεγάλη και είναι δύσκολο να συμπιέσεις μια βέλτιστη ποσότητα σε μια πολυβιταμίνη» λέει. Επομένως, είναι καλύτερο να πάρεις ένα πρόσθετο συμπλήρωμα βιταμίνης C για να βεβαιωθείς ότι παίρνεις μια σημαντική δόση.

Δες και αυτό: 6 τρόφιμα (εκτός από το πορτοκάλι) που είναι πλούσια σε βιταμίνη C

Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό σε περιόδους όπου η ανάγκη για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι στο επίκεντρο. Aνοσία, ενέργεια, διάθεση, δέρμα - έχει δεκάδες ρόλους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιόδους άγχους. Όταν είσαι αγχωμένη, το σώμα σου χρησιμοποιεί πολλή βιταμίνη C για την αντίδραση του στρες.

Oμέγα 3 και 6

«Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα απαιτούνται για τη βέλτιστη σωματική και ψυχική υγεία. Η έρευνα έχει δείξει ότι μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία του δέρματος, της μνήμης και της καρδιάς. Βρίσκονται στη διατροφή από τη φύση τους, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετά λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους για να πάρουν την απαραίτητη ποσότητα».

Βιταμίνη D

«Από το 2000, τα οφέλη της βιταμίνης D έχουν τονιστεί μέσω εκτεταμένων ερευνών. Μια σημαντική μελέτη από το 2007 διαπίστωσε ότι ο επιπολασμός της υποβιταμίνωσης D (χαμηλή κατάσταση βιταμίνης D) στο γενικό πληθυσμό είναι ανησυχητικά υψηλός κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Πολλά συμπληρώματα πολυβιταμινών μπορεί να μην περιέχουν αρκετή βιταμίνη D για όσες ζουν σε κρύα (και λιγότερο ηλιόλουστα) μέρη, επομένως συνιστάται να παίρνουν ένα επιπλέον συμπλήρωμα βιταμίνης D.