Μήπως έχεις "ξεφύγει" με το φαγητό στην καραντίνα - 9 τρόποι για να "μαζευτείς" πριν είναι πολύ αργά

23.04.2020
Μήπως έχεις "ξεφύγει" με το φαγητό στην καραντίνα - 9 τρόποι για να "μαζευτείς" πριν είναι πολύ αργά
Αν και η αυτό-απομόνωση είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τον COVID-19, το να είσαι συνεχώς μέσα στο σπίτι μπορεί να σε οδηγήσει σε ορισμένες επιζήμιες συμπεριφορές για την υγεία σου, συμπεριλαμβανομένης της υπερκατανάλωσης φαγητού λόγω άγχους και πλήξης. Ενώ το να βρεις παρηγοριά στο φαγητό κατά τη διάρκεια μιας αγχωτικής περιόδου είναι μια φυσιολογική αντίδραση, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σου και να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και ανησυχίας. Εδώ είναι 9 τρόποι για να αποτρέψεις την υπερκατανάλωση φαγητού όταν είσαι κλεισμένη στο σπίτι.

Δες γιατί τι κάνεις (Σου φαίνεται παράξενο αλλά έχει λογική)

Ένας από τους πιο χρήσιμους τρόπους για την αποφυγή της υπερκατανάλωσης τροφής, είναι να κατανοήσεις αρχικά γιατί σου συμβαίνει. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αναγκάζεσαι να τρως υπερβολικά, συμπεριλαμβανομένου του άγχους ή της ανίας.

Εάν πιάσεις τον εαυτό σου να τρώει πολύ συχνά ή να τρώει πάρα πολύ κάθε φορά, αφιέρωσε ένα λεπτό και τσέκαρε το γιατί το κάνεις. Αρχικά, είναι σημαντικό να προσδιορίσεις εάν τρως επειδή πεινάς ή εάν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος.

Απόφυγε τους πειρασμούς (Δύναμη χρειάζεται)

Αν και ένα βάζο με μπισκότα ή ένα μπολ με πολύχρωμες καραμέλες πάνω στον πάγκο μπορεί να προσθέσει έναν πειρασμό στην κουζίνα σου, αυτή η πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση.

Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να διατηρείς αυτά τα ιδιαίτερα δελεαστικά τρόφιμα, όπως ντονατσάκια, σοκολατένια κεικ, καραμέλες, πατατάκια και μπισκότα, εκτός του οπτικού σου πεδίου, όπως, για παράδειγμα, μέσα σε ένα ντουλάπι.

Διατήρησε ένα υγιές πρόγραμμα γευμάτων (Μπλα Μπλα Μπλα, αλλά μπορεί να γίνει πράξη)

Δεν πρέπει να αλλάξεις το κανονικό πρόγραμμα διατροφής σου μόνο και μόνο επειδή κάθεσαι πλέον στο σπίτι. Εάν έχεις συνηθίσει να έχεις τρία γεύματα την ημέρα, προσπάθησε να συνεχίσεις αυτό το πρόγραμμα ενώ εργάζεσαι από το σπίτι. Το ίδιο ισχύει και αν καταναλώνεις συνήθως μόνο δύο γεύματα και ένα σνακ.

Μην στερείσαι το φαγητό (Να και κάτι καλό... Όχι;)

Ποτέ δεν είναι καλή ιδέα να ακολουθείς μια εξαιρετικά περιοριστική διατροφή ή να στερείς από τον εαυτό σου το φαγητό, ειδικά σε περιόδους άγχους.

Κρατήσου ενυδατωμένη (Αυτό δεν είναι καθόλου αστείο!!!)

Το να μένεις στο σπίτι, σου δίνει περισσότερο χρόνο να επικεντρωθείς σε υγιείς συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αρκετών υγρών. Η σωστή ενυδάτωση είναι σημαντική για τη συνολική υγεία και μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις την υπερκατανάλωση φαγητού που σχετίζεται με το άγχος.

Κινήσου (Σήκω από την καρέκλα τώρα!!!)

Η παραμονή στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τα επίπεδα δραστηριότητάς σου, οδηγώντας σε πλήξη, άγχος και αυξημένο τσιμπολόγημα. Για να το καταπολεμήσεις, αφιέρωσε λίγο χρόνο για καθημερινή σωματική δραστηριότητα.

Απόφυγε τους περισπασμούς όταν τρως (Δυσκολάκι, αυτό... Το ξέρουμε)

Η σύγχρονη ζωή είναι γεμάτη από περισπασμούς. Από τα smartphone έως τις τηλεοράσεις και τα social media, περιβάλλεσαι από τεχνολογία που αποσκοπεί στο να σε αποσπάσει από την καθημερινή σου ζωή.

Αν και το να παρακολουθείς την αγαπημένη σου τηλεοπτική εκπομπή μπορεί να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από αγχωτικά γεγονότα, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιήσεις αυτούς τους περισπασμούς όταν τρως ένα γεύμα ή ένα σνακ, ειδικά εάν πιάσεις τον εαυτό σου να τρώει συχνά και υπερβολικά.

Επίλεξε θρεπτικά και χορταστικά τρόφιμα (Δες το σαν παιχνίδι)

Εμπλουτίζοντας την κουζίνα σου με θρεπτικά και χορταστικά τρόφιμα όχι μόνο μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τη γενική σου υγεία, αλλά και να καταπολεμήσεις την τάση να αναζητάς εύγευστα τρόφιμα λόγω του στρες.

Να προσέχεις την κατανάλωση αλκοόλ (Χμ... Τέλος πάντων... Μείνε τουλάχιστον στο κρασάκι)

Ενώ ένα ποτήρι κρασί ή ένα γευστικό κοκτέιλ μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος για να χαλαρώσεις, έχε στο νου σου ότι το αλκοόλ μειώνει την αυτοσυγκράτησή σου, αυξάνει την όρεξη και μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες υπερκατανάλωσης τροφής.