Κορονοϊός: Πώς να ψωνίσω με ασφάλεια τα είδη του σούπερ μάρκετ

26.03.2020
Κορονοϊός: Πώς να ψωνίσω με ασφάλεια τα είδη του σούπερ μάρκετ
Eν μέσω πανδημίας, βρισκόμαστε σε κοινωνική αποστασιοποίηση και μένουμε μέσα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου. Ενώ οι καθημερινές μας συνήθειες έχουν μεταβληθεί δραστικά τις τελευταίες εβδομάδες, ένα πράγμα δεν έχει αλλάξει: η ανάγκη για φαγητό. Ευτυχώς, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων είναι ανοικτά, ώστε να διατηρούμε γεμάτα τα ψυγεία και τα ντουλάπια μας. Αλλά το ερώτημα που προκύπτει είναι: Είναι ασφαλές να βγούμε για να ψωνίσουμε όταν μας τελειώνουν τα τρόφιμα;

«Όλα εξαρτώνται από το αν ανήκεις σε ευπαθή ομάδα», όπως λέει στο Ηealth ο Dr. Chris J. Wiant, πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου Υγείας και Ποιότητας Υδάτων.

«Αυτοί οι πληθυσμοί πρέπει να αποφεύγουν τα πλήθη και να αποφεύγουν να εκτίθενται δημόσια, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο», προσθέτει ο Δρ Wiant. «Όσοι δεν βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου μπορούν να πάνε στο κατάστημα αλλά πρέπει να εφαρμόσουν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής. Για να βοηθήσουν στην προστασία των ηλικιωμένων και των ασθενών, τα άτομα με χαμηλότερο κίνδυνο μπορούν να προσφέρουν τη βοήθεια τους για να προμηθευτούν για αυτούς τρόφιμα ή άλλα απαραίτητα εφόδια».

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορείς να εφαρμόσεις για να μειώσεις την πιθανότητα μόλυνσης, όταν πηγαίνεις για ψώνια.

Διάβασε και αυτό: Κορονοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί μέσω των ρούχων;

Σύμφωνα με τον Δρ. Wiant και άλλους ειδικούς, διάβασε παρακάτω τις βέλτιστες πρακτικές για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, εν μέσω κοινωνικής αποστασιοποίησης:

Όταν ψωνίζεις στο κατάστημα

Πήγαινε να ψωνίσεις σε ώρες που δεν είναι γεμάτο το σούπερ μάρκετ. Δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής με άλλα άτομα, το κλειδί για την κοινωνική αποστασιοποίηση είναι η αποφυγή μεγάλων ομάδων ανθρώπων. Αλλά αν δεν τηρήσεις το σωστό χρονοδιάγραμμα και βρεθείς στο μαγαζί με πολλούς ανθρώπους, πάρε αυτό που χρειάζεσαι και φύγε. Μη χρονοτριβείς.

Να έχεις μαζί σου μαντηλάκια καθαρισμού για να καθαρίσεις το καροτσάκι ή το καλάθι που θα χρησιμοποιήσεις. Τα γάντια δεν θα είναι πολύ χρήσιμα εδώ γιατί αν αγγίξουν ένα μολυσμένο προϊόν, θα μολύνουν και το επόμενο πράγμα που θα αγγίξουν. Απλά ψώνισε με προσοχή και απόφυγε να αγγίζεις το πρόσωπό σου, τα μάτια και τη μύτη καθώς περπατάς στο κατάστημα. «Χρησιμοποίησε απολυμαντικό για το χέρι αφού περάσεις από το ταμείο», συμβουλεύει ο Δρ Wiant.

Τι να κάνεις με τα είδη που αγόρασες

Θα πρέπει να απολυμάνεις όλες τις μη πορώδεις συσκευασίες: Μιλάμε για συσκευασίες τροφίμων όπως κουτιά, μπουκάλια και βάζα - γυαλί, μέταλλο, πλαστικό κλπ. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα καθημερινά μαντηλάκια απολυμαντικών για αυτό και μετά άφησέ το να στεγώσει.

Διάβασε αυτό: Αισθάνεσαι άγχος με τον κορονοϊό; Ιδού 5 τακτικές που μπορεί να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις

Οι κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων όσον αφορά στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, δεν έχουν αλλάξει: Απλά καθάρισε τα με άφθονο νερό κάτω από τη βρύση και χρησιμοποίησε καθαρά χέρια για να τρίψεις οποιοδήποτε χώμα ή βρωμιά. Το σαπούνι δεν είναι απαραίτητο, καθώς πολλά σαπούνια είναι επιβλαβή για επαφή με το στόμα.

Αφού βγάλεις όλα τα είδη παντοπωλείου, απολύμανε όλες τις επιφάνειες που έχουν αγγίξει οι σακούλες. Γενικά, είναι καλή πρακτική να καθαρίζεις τις επιφάνειες μετά από κάθε χρήση.