Θέλεις να χάσεις κιλά; Πιες καφέ, θα σε βοηθήσει!

06.02.2020
Θέλεις να χάσεις κιλά; Πιες καφέ, θα σε βοηθήσει!
Αν το να χάσεις κιλά είναι στη λίστα με τους στόχους σου για το 2020, ίσως θελήσεις να φτιάξεις για ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ μόλις διαβάσεις αυτό το άρθρο. Γιατί; Νέα έρευνα δείχνει ότι 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν πραγματικά να σε βοηθήσουν να μειώσεις το λίπος του σώματός σου.

Η έρευνα πραγματοποίηθηκε στη Σιγκαπούρη σε 126 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες επί 24 εβδομάδες και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στην American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν αρχικά την έρευνα για να δουν αν ο καφές μπορούσε να βοηθήσει στην ελάττωση της πιθανότητας για διαβήτη τύπου 2 (μειώνοντας τον κίνδυνο για ανάπτυξη αντοχής στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δραματική αύξηση στο σάκχαρο του αίματος και τελικά στον διαβήτη).

Τελικά, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο καφές είχε ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αλλά συνέβη κάτι απροσδόκητο: Όσοι έπιναν 4 φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα μέσα σε διάστημα έξι μηνών, είδαν σχεδόν 4% μείωση στο συνολικό σωματικό τους λίπος.

Διάβασε και αυτό: DIY: «Χτύπα» την κυτταρίτιδα στη ρίζα της με το κατακάθι του καφέ σου

«Μείναμε έκπληκτοι από την απώλεια βάρους μεταξύ αυτών που έπιναν καφέ κάτι που οφειλόταν ειδικά στην απώλεια μάζας», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Derrick Johnston Alperet ο οποίος είναι συνεργάτης στο τμήμα διατροφής του Χάρβαρντ .

Ο Alperet ανέφερε ότι «αυτή η απώλεια μάζας λίπους δεν οφείλεται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, δηλαδή στη διατροφή και τη σωματική άσκηση».

Αντίθετα, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του πιστεύουν ότι η απώλεια λίπους που τροφοδοτείται από τον καφέ μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μιας «μεταβολικής αντίδρασης» στην οποία η καφεΐνη αναγκάζει την μεταβολική διαδικασία να αυξηθεί. Το τελικό αποτέλεσμα, είπε ο Alperet, είναι η καύση περισσότερων θερμίδων και αξιοσημείωτη απώλεια του σωματικού λίπους.

Υπάρχουν όμως άλλες επιπτώσεις από το να πίνεις 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα;

Αυτό το επίπεδο κατανάλωσης είναι καλό εντός των σημερινών κανόνων, λέει ο Alperet. Οι μελέτες, ανέφερε, δείχνουν ότι κατά μέσο όρο οι Αμερικανοί καταναλώνουν μέχρι και 4 φλιτζάνια ημερησίως, ενώ οι Ευρωπαίοι μπορούν έως και 7 φλιτζάνια.

Η Connie Diekman, σύμβουλος τροφίμων και διατροφής λέει ότι: «Τα 4 φλυτζάνια που χορηγούνται σε αυτή τη μελέτη φαίνονται να είναι στην πιο υψηλή πλευρά της πρόσληψης, οπότε δεν θα πρότεινα μια μεγαλύτερη κατανάλωση. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταστολή της όρεξης».

Όμως, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης «μπορεί να επηρεάσει το σώμα συνολικά, προκαλώντας πονοκεφάλους, δυσφορία, ταχυκαρδία και δυσφορία στο στομάχι», σημειώνει η Diekman, η οποία δεν εμπλέκεται στην έρευνα.

Δες και αυτό: Οι καλύτερες υγιεινές εναλλακτικές του καφέ που χαρίζουν ενέργεια

Στο μεταξύ η Alperet τονίζει ότι «κάποιος που δεν καταναλώνει καφέ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός αν πάρει την απόφαση να πίνει 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Θα πρέπει να υπολογίζει και τα άλλα τρόφιμα που ενδεχομένως θα καταναλώσει γιατί μπορεί να περιέχουν καφεΐνη όπως επίσης και κάποια φάρμακα».

Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα ευρήματα.