Δίαιτα μόνο με χυμούς: Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα

02.02.2020
Δίαιτα μόνο με χυμούς: Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα
Εάν ελπίζεις να χάσεις γρήγορα μερικά κιλά, μια διατροφή με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά μπορεί να ακούγεται ως η τέλεια λύση. Αλλά προτού να βάλεις στην πρίζα τον αποχυμωτή, πρέπει να λάβεις υπόψη τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία σου που θα υπάρξουν αν ακολουθήσεις μια τέτοια περιοριστική και χαμηλής σε θερμίδες δίαιτα. Ο David Wiener, ειδικός διατροφής στο Freeletics, υπογραμμίζει στο women’s bazaar τι σημαίνει η διατροφή με χυμούς και πώς μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία σου.

Τι περικλείει μια διατροφή με χυμούς;

Οι δίαιτες με χυμούς υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους, με μερικούς να ισχυρίζονται ότι αποτοξινώνουν το συκώτι και βελτιώνουν την υγεία του εντέρου σου. Αλλά μπορεί μια διατροφή με χυμούς να σε βοηθήσει πραγματικά να χάσεις βάρος και να ενισχύσεις την υγεία σου κατά τη διαδικασία;

«Μια διατροφή με χυμούς σημαίνει κατανάλωση υγρών μιγμάτων φρούτων και λαχανικών, που βοηθούν στην απώλεια βάρους», λέει ο Wiener.

«Υπάρχουν πολλές εκδοχές μιας διατροφής με χυμούς με πολλά χρονοδιαγράμματα. Κάποια πλάνα αντικαθιστούν όλα τα γεύματα και τα σνακ με χυμούς, ενώ άλλα αντικαθιστούν ένα ή δύο γεύματα την ημέρα με χυμούς.

Αυτές οι εκδοχές διαρκούν για ποικίλες χρονικές περιόδους. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια εκδοχές της διατροφής με χυμούς, διαρκούν δύο έως τρεις εβδομάδες, αλλά υπάρχουν και εκδοχές που διαρκούν για τρεις, πέντε, επτά ή δέκα ημέρες».

Διάβασε και αυτό: Είναι ο χυμός των παντζαριών το μυστικό για να μείνουμε νέοι και υγιείς;

Τα οφέλη

Οι περισσότερες δίαιτες με χυμούς περιστρέφονται γύρω από την κατανάλωση μιας ποικιλίας αποχυμωμένων φρούτων και λαχανικών, αλλά η πρόσληψη θερμίδων είναι συνήθως πολύ περιορισμένη.

«Η δίαιτα χυμών λειτουργεί περιορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό θερμίδων που καταναλώνεις και περιορίζοντας την ποσότητα των "ανθυγιεινών" τροφίμων που τρως», εξηγεί ο Wiener.

Τα μειονεκτήματα

Όπως και με τις περισσότερες ακραίες δίαιτες, η αποκοπή ζωτικών ομάδων τροφίμων προκαλεί ανησυχία για την υγεία. «Αυτή η δίαιτα σίγουρα δεν είναι για όλους και μπορεί να έχει ακραίες παρενέργειες», προειδοποιεί ο Wiener.

«Είναι μια αρκετά αμφιλεγόμενη επιλογή και ενώ πολλοί θα πουν ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιτύχουν γρήγορα την απώλεια βάρους, είναι ασφαλής μόνο αν την ακολουθούμε βραχυπρόθεσμα», προσθέτει. «Οι χυμοί θα βοηθήσουν το σώμα σου να πάρει μέταλλα και θρεπτικά συστατικά, αλλά υπάρχουν πολλά ζωτικά συστατικά που λείπουν από τους χυμούς, όπως η πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός για να χτίσει υγιή κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και οι ίνες που είναι απαραίτητες για το σώμα σου και την αφαίρεση των αποβλήτων».

Οι χυμοί περιέχουν επίσης πολλή ζάχαρη, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σώμα.

Αυτό το διάβασες; Αποτοξίνωση τώρα! Ο πράσινος χυμός «της ομορφιάς» που καίει το λίπος

Οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες

Ενώ μια περιοριστική δίαιτα χαμηλών θερμίδων μπορεί να σε βοηθήσει να αρχίσεις να χαμογελάς όταν ανεβαίνεις στη ζυγαριά σου, αξίζει να εξεταστούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία.

«Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι αυτή η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης θα μπορούσε να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών», λέει ο Wiener. «Επιπλέον, η κατανάλωση μόνο χυμού φρούτων μπορεί να αυξήσει μακροπρόθεσμα το σάκχαρο και τα τριγλυκερίδια στο αίμα, κάτι που θα μπορούσε να βλάψει την υγεία σου».

Ποιο είναι το συμπέρασμα

Φαίνεται ότι, ενώ μπορεί να υπάρχουν κάποια οφέλη στην απώλεια βάρους από μια διατροφή με χυμούς, αυτά είναι απίθανο να διατηρηθούν. Εάν βλέπεις σοβαρά την απώλεια βάρους με υγιεινό και βιώσιμο τρόπο, ενσωμάτωσε χυμούς και smoothies σε μια ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλαμβανομένων των άφθονων φρούτων και λαχανικών, για να δώσεις στο σώμα σου την πλήρη γκάμα λιπών, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων που χρειάζεσαι.