5 τρόποι για να αποφύγεις να πάρεις βάρος μέσα στις γιορτές

26.12.2019
5 τρόποι για να αποφύγεις να πάρεις βάρος μέσα στις γιορτές
Η ωραιότερη γιορτή του χρόνου είναι ήδη εδώ. Το ίδιο όμως και η μεγαλύτερη «απειλή» για τη σιλουέτα σου.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο να συμβεί. Ενώ είναι αλήθεια ότι οι χριστουγεννιάτικες λιχουδιές μπορούν εύκολα να εκτοξεύσουν τις θερμίδες της ημέρας σου, αυτό δεν σημαίνει ότι το εορταστικό επιπλέον βάρος δεν είναι αντιμετωπίσιμο.

Πρώτα απ 'όλα, οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν μεταβάλεις για λίγο τη διατροφή σου είναι σχεδόν πάντοτε προσωρινές. Επιπλέον, εάν υιοθετήσεις φέτος την προσέγγιση «όλα ή τίποτα», μπορείς να αξιοποιήσεις αυτήν την περίοδο και να συνεχίσεις να χαμογελάς.

Δείτε τι συμβουλεύει παρακάτω η celebrity trainer και fitness icon, Jillian Michaels. Οι εορταστικές συμβουλές που έδωσε στο Harper’s Bazaar δεν είναι αυστηρές, επειδή μπορείς πραγματικά να απολαύσεις χωρίς τύψεις και το κέικ σου αυτές τις γιορτές που... μόλις ξεκίνησαν!

Δες παρακάτω την προσέγγιση της Jillian Michaels για γιορτές όπου και δεν θα ζηλέψεις καμία λιχουδιά και θα γλυτώσεις από τα παραπάνω κιλά.

Διάβασε και αυτό: Πώς σε επηρεάζει το να μένεις μια ολόκληρη μέρα στο σπίτι

Δοκίμασε την προσέγγιση 80/20

«Ακολουθώ την προσέγγιση 80/20», λέει η Michaels. Αυτό το πρωτόκολλο διατροφής περιγράφει ότι το 80% των τροφών που καταναλώνεις είναι «υγιεινά τρόφιμα», τα οποία για την Michaels περιλαμβάνουν τρόφιμα που είναι θρεπτικά όπως ο σολομός και τα μούρα.

Το άλλο 20% μπορεί να αποτελείται από πράγματα, τα οποία, σύμφωνα με την Michaels, δεν είναι «υγιεινά», όπως ποπ κορν, πατατάκια ή αλκοόλ. Πρέπει να «επιτρέψεις στον εαυτό σου να δέχεται καθημερινά δωράκια», λέει η Michaels. «Η στέρηση και τα άκρα δεν λειτουργούν».

Έτσι, «εάν αισθάνεσαι ότι θέλεις ζυμαρικά, το κλειδί είναι η ολική άλεση, προτίμησε τα βιολογικά όταν μπορείς και προσπάθησε να κάνεις μια ισορροπημένη διατροφή », αντί να αποκλείσεις ολόκληρες ομάδες τροφίμων και να αισθανθείς υπερβολικά περιορισμένη.

Αντιμετώπισε την εβδομάδα σου κατά μέσο όρο και όχι μέρα με τη μέρα

Ο καλύτερος τρόπος για να νιώσεις πανικό κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου είναι να συλλάβεις τον εαυτό σου να έχει δοκιμάσει τα πάντα στο τραπέζι των Χριστουγέννων.

Αντ 'αυτού, προγραμμάτισε την εβδομάδα σου με χώρο για «δωράκια» στον εαυτό σου και υπολόγισε τις «παρασπονδίες» κατά μέσο όρο αντί για κάθε μεμονωμένη περίσταση.

Όπως λέει η Michaels, «Βρες μια ισορροπία μέσα στην εβδομάδα. Έτσι, αν μια μέρα έχεις φάει λίγο παραπάνω, την επόμενη μέρα θα πρέπει να φας λιγότερο».

Αυτό το διάβασες; Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο και μία ιστορία 600 ετών

Να είσαι ξεκάθαρη σχετικά με τα «υγιεινά τρόφιμα» και τα «σνακς»

Τα σνακς για την Michaels είναι τρόφιμα όπως τα «τσιπς καλαμποκιού και τα ποπ κορν», τα οποία ενώ έχεις περιθώριο να επιλέξεις τις οργανικές μη χημικές εκδόσεις τους, εξακολουθούν να είναι, από τεχνικής πλευράς, μη υγιεινά τρόφιμα και ως εκ τούτου θα πρέπει να προγραμματιστούν στο τμήμα 20% ή στα «δωράκια» της διατροφής σου, αντί να τα εντάξεις στην τακτική σου διατροφή.

Μείνε ενυδατωμένη για να αποφύγεις την υπερβολική κατακράτηση νερού και το φούσκωμα

«Η κατακράτηση του νερού και το φούσκωμα προέρχονται κυρίως από τρία πράγματα», εξηγεί η Michaels. «Αλκοόλ, αλάτι και απλοί υδατάνθρακες (λευκό αλεύρι και ζάχαρη). Πρώτα προσπάθησε να μειώσεις όλα τα παραπάνω και, στη συνέχεια, πίνε πολύ νερό για να βοηθήσεις το σώμα σου να ξεφορτωθεί τα πλεονάζοντα υγρά».

«Όσο περισσότερο νερό πιείς τόσο λιγότερο θα κρατήσεις. Ένα συμπλήρωμα ηλεκτρολύτη με κάλιο μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να ξεφορτωθείς την περίσσεια κατακράτησης υγρών», λέει.

Μην πηγαίνεις στα άκρα

Ενώ ορισμένες δίαιτες που απαιτούν την αφαίρεση ολόκληρων ομάδων τροφίμων, κερδίζουν δημοτικότητα για τις γρήγορες απώλειες βάρους τους, η Michaels προειδοποιεί ότι πρέπει να τις προσέχεις.

«Τα κύτταρα σου - τα μακρομόρια σου - αποτελούνται από πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και νουκλεϊνικά οξέα. Όταν δεν τρως ένα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά, δεν τροφοδοτείς αυτά τα κύτταρα. Αυτά τα μακροθρεπτικά συστατικά εξυπηρετούν έναν πολύ σημαντικό σκοπό για τη γενική υγεία και ευημερία σου », λέει.

Ο περιορισμός μπορεί επίσης να σε κάνει να αισθάνεσαι στερημένη από ορισμένα τρόφιμα και να πυροδοτήσει ένα ένστικτο κραιπάλης ή μεμονωμένα επεισόδια πολυφαγίας. Σε μια εποχή γεμάτη με ποικίλες ομάδες τροφίμων, η αυτοσυγκράτηση κερδίζει κάθε φορά.