Μήλο και τσάι: Δυο ακόμη όπλα ενάντια στον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις

04.10.2019
Μήλο και τσάι: Δυο ακόμη όπλα ενάντια στον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις
H παροιμία είναι πασίγνωστη…Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα και εδώ θα δούμε δυο πιο συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Το μήλο και το τσάι έχουν ισχυρές ιδιότητες τέτοιου είδους. Και το ίδιο ισχύει και για άλλα τρόφιμα ή ποτά, όπως το πράσινο τσάι, που είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή. Αυτά είναι φυτικά θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι μειώνουν τις φλεγμονές και δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερες τροφές πλούσιες σε φλαβονοειδή είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις από όσους καταναλώνουν λιγότερα τέτοια τρόφιμα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications Trusted Source.

Οι προστατευτικές επιδράσεις των φλαβονοειδών είναι ιδιαίτερα ισχυρές για τα άτομα που πίνουν αλκοόλ ή καπνίζουν, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan της Αυστραλίας.

Τα ευρήματα προέρχονται από την ανάλυση διατροφών που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερους από 53.000 Δανούς σε μια περίοδο 23 ετών.

Ο Nicola Bondonno, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, λέει ότι τα ευρήματα θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ειδικά εάν έχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο ή καρδιακές παθήσεις.

«Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας είναι να μην καπνίζετε και να κόψετε το αλκοόλ», δήλωσε ο Bondonno στο Healthline. Και τα είπε όλα!

Πάρε την καθημερινή σου δόση φλαβονοειδών

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου 500 χιλιοστογραμμαριών (mg) φλαβονοειδών ημερησίως, φάνηκε να παρέχει τη μεγαλύτερη προστασία από ασθένειες.

Παράλληλα, δεν παρατηρήθηκε κάποια έξτρα προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων ή της θνησιμότητας όλων των αιτιών, για μη καπνιστές και μέτριους πότες που κατανάλωσαν υψηλότερο επίπεδο φλαβονοειδών.

Ωστόσο, η προστασία από τον καρκίνο φάνηκε να αυξάνεται μέχρι και 1.000 mg φλαβονοειδών όταν καταναλώνονται καθημερινά.

Τα τρόφιμα που περιέχουν φλαβονοειδή είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, η μαύρη σοκολάτα, το τσάι και το κόκκινο κρασί.

«Κανένα φλαβονοειδές ή συνδυασμός δεν λειτουργεί μόνος του», δήλωσε στο Healthline η Teresa Baczkowski, υπεύθυνη κλινικής διατροφής στο Νοσοκομείο White Memorial του Adventist Health στο Λος Άντζελες. «Είναι η ισορροπία αυτών και άλλων συνδυασμών σε φυσικά τρόφιμα που μας κρατούν υγιείς».

«Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε μια ποικιλία διαφορετικών φλαβονοειδών συνδυασμών που βρίσκονται σε διαφορετικά φυτικά τρόφιμα και ποτά», δήλωσε ο Bondonno.

«Αυτό είναι εύκολο να επιτευχθεί μέσω της διατροφής. Ένα φλιτζάνι τσάι, ένα μήλο, ένα πορτοκάλι, 100 γραμμάρια βατόμουρων και 100 γραμμάρια μπρόκολο θα μπορούσαν να παρέχουν ένα ευρύ φάσμα συνδυασμού φλαβονοειδών και πάνω από 500 mg φλαβονοειδή», είπε.