Πώς να φας στις διακοπές έτσι ώστε να μην παχύνεις

26.07.2019
Πώς να φας στις διακοπές έτσι ώστε να μην παχύνεις
Η λύση στο αιώνιο καλοκαιρινό σου πρόβλημα

Σε αυτή τη φάση του χρόνου, όλοι περιμένουμε τις διακοπές μας, οι οποίες σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν φαγητό έξω, παγωτά και ποτά. Τι συμβαίνει λοιπόν με τη διατροφή μας;

Δες και αυτό: Πεπόνι: O αντικαρκινικός θησαυρός του Καλοκαιριού!

Παρακάτω θα βρεις κάποιες πρακτικές και εύκολες συμβουλές προκειμένου να μπορέσεις να μείνεις πιστή στις αρχές ενός υγιεινού προγράμματος διατροφής και - γιατί όχι- να χάσεις και τα λίγα τελευταία κιλά που σου έχουν μείνει:

Να τρως πρωινό
Ένα πλούσιο πρωινό γεύμα πριν πας στη θάλασσα θα σε κρατήσει χορτάτη για τουλάχιστον 3-4 ώρες και έτσι θα αποφύγεις το άσκοπο τσιμπολόγημα των ανθυγιεινών σνακ. Ένα πλήρες πρωινό γεύμα συστήνεται να περιλαμβάνει μία ομάδα πρωτεΐνης (ημίπαχο γάλα/ γιαούρτι, αυγό, τυρί) συνδυασμένο με κάποιο αμυλούχο προϊόν ολικής άλεσης (δημητριακά, ψωμί, φρυγανιές ολικής άλεσης) και μία ομάδα καλών λιπαρών (βούτυρο καρπών).

Να μην ξεχνάς τα φρούτα και τα λαχανικά
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, απαιτείται να καταναλώνουμε από έναν έως δύο φυσικούς χυμούς φρούτων/ λαχανικών. Τα φρούτα και λαχανικά θα μας χορτάσουν λόγω τις υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, ενώ παράλληλα θα μας γεμίσουν απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα! Τέλος, μην ξεχνάμε ότι συμβάλουν στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού.

Αυτό το είδες; Αποτοξίνωση τώρα με το πεντανόστιμο smoothie που μπορείς να φτιάξεις εύκολα μόνη σου

Να καταναλώνεις αρκετά υγρά καθημερινά
Κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, η κατανάλωση νερού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυξημένη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Αναλυτικότερα, οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 2 λίτρα νερό ενώ οι άνδρες δεν θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερα από 2 ½ λίτρα νερό την ημέρα. Η αυξημένη κατανάλωση υγρών εξασφαλίζει την απαραίτητη ενυδάτωση, βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, συμβάλει στο να μην προκληθούν ηλεκτρολυτικές διαταραχές ενώ μας δημιουργεί και αίσθημα κορεσμού αποφεύγοντας και με αυτό τον τρόπο το άσκοπο τσιμπολόγημα.

Να τρως συχνά από λίγο
Στην παραλία ο χρυσός κανόνας, είναι να μην πεινάσεις πολύ και αναγκαστείς να καταφύγεις σε ανθυγιεινές επιλογές. Ένας καλός και εύκολος τρόπος είναι να έχεις μαζί σου υγιεινά σνακ που να μεταφέρονται εύκολα και να μην αλλοιώνονται από τη θερμοκρασία.

Δες επίσης: Τα φρούτα που βοηθούν στην απώλεια βάρους

Να ελέγχεις την κατανάλωση αλκοόλ
Η (υπερ)κατανάλωση αλκοόλ και κοκτέιλ στην παραλία, όχι μόνο αυξάνει κατακόρυφα την ενεργειακή μας κατανάλωση αλλά επιπλέον μας αφυδατώνει. Χρειάζεται λοιπόν πολλή προσοχή στην ποσότητα και το είδος (κοκτέιλ, σκληρό ποτό) του αλκοόλ που καταναλώνουμε, ώστε να μην προσλαμβάνουμε πολλές «κενές» θερμίδες, δηλαδή θερμίδες οι οποίες δεν περιέχουν κάποια θρεπτική αξία.

Να είσαι προσεκτική στο είδος, τον όγκο και τη συχνότητα κατανάλωσης γλυκών
Η κατανάλωση γλυκών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα δύο γλυκά την εβδομάδα, ενώ ένας έξυπνος τρόπος χειρισμού της λιγούρας μας είναι η κατανάλωση μικρής ποσότητας παγωτού ή παγωμένων φρούτων με γιαούρτι.

Πες ΝΑΙ στην κατανάλωση πρωτεΐνης
Η επιλογή τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη (πουλερικά, ψάρι) θα σε χορτάσει για περισσότερη ώρα, ενώ αποτελεί μία σωστή διατροφική επιλογή. Εδώ χρειάζεται προσοχή στον τρόπο μαγειρέματος αυτών των τροφίμων αλλά και στο είδος της πρωτεΐνης, προκειμένου να μην περιέχει πολλά λιπαρά.