Τελικά το νερό με το λεμόνι βοηθάει ή όχι στην απώλεια βάρους;

18.05.2019
Τελικά το νερό με το λεμόνι βοηθάει ή όχι στην απώλεια βάρους;
Για κάποιες φορές δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό, από ένα ζεστό φλιτζάνι νερό με λεμόνι το πρωί.

Ακούγεται παράξενο αλλά οι αυτοαποκαλούμενοι «wellness experts» συνιστούν με πάθος να πίνεις ένα ποτήρι νερό λεμονιού (ζεστό ή κρύο) το πρωί για να ξυπνήσεις το μεταβολισμό σου και να ενισχύσεις την απώλεια βάρους.

Αν και ο ισχυρισμός δεν κρύβει κανέναν κρυφό κίνδυνο για την υγεία (είναι απλώς λεμόνι με νερό, τελικά), ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Δες παρακάτω δύο διαιτολόγους να παίρνουν θέση για το νερό λεμονιού και τη σχέση του με την απώλεια βάρους.

Μπορεί λοιπόν το νερό με λεμόνι να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος;

«Το ζεστό νερό με λεμόνι δεν προκαλεί από μόνο του καμία πραγματική απώλεια βάρους», λέει η Alissa Rumsey, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας «οπότε συγγνώμη αν σας το χαλάω».

Ωστόσο, εάν το ποτό αυτό αντικαθιστά από ένα άλλο ποτό που έχει περισσότερες θερμίδες, όπως καφές με ζάχαρη ή χυμό φρούτων,και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα έλλειμμα θερμίδων τότε μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, προσθέτει.

Υπάρχει άλλος τρόπος που το νερό με λεμόνι μπορεί έμμεσα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Πίνοντας περισσότερο νερό γενικά κρατάς ενυδατωμένο τον οργανισμό σου όλη την ημέρα, σύμφωνα με την Brigitte Zeitlin, ιδιοκτήτρια της BZ Nutrition.

«Τα σώματά μας ερμηνεύουν τη δίψα ως πείνα, οπότε αν δεν πίνεις αρκετό νερό, μπορεί να νομίζεις ότι είσαι πεινασμένη και να θες ένα επιπλέον σνακ όταν πραγματικά διψάς», λέει η Zeitlin. «Το να παραμένεις ενυδατωμένη καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας συμβάλλει στην αποφυγή όλων των περιττών σνακ, κάτι που θα σε βοηθήσει να χάσεις λίγα κιλά». Το λεμόνι μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους ανθρώπους που δεν τους αρέσει η γεύση του νερού, να πίνουν περισσότερο νερό - αλλά μπορείς επίσης να αλλάξεις τη γεύση του, προσθέτοντας πορτοκάλι ή λάϊμ στο νερό, επίσης, προσθέτει.

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι τα λεμόνια (και τα εσπεριδοειδή γενικότερα) είναι όξινα, οπότε αν αποφεύγεις τις όξινες τροφές επειδή σου προκαλούν καούρα, θα προτιμάς να πιεις το νερό χωρίς λεμόνια, λέει η Zeitlin.

Επίσης: Εάν αποφεύγεις τα λεμόνια επειδή νομίζεις ότι θα διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών σου, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για αυτό εάν προσθέτεις μόνο μια φέτα στο νερό σου. Αν όμως ανησυχείς ιδιαίτερα, μπορείς να ξεπλύνεις το στόμα σου αφού πιεις το νερό λεμονιού και περίμενε λίγο πριν τα βουρτσίσεις.