Έρχεται η cyber δίαιτα με βάση το προσωπικό DNA - Οι διαιτολόγοι όμως διαφωνούν

29.09.2019
Έρχεται η cyber δίαιτα με βάση το προσωπικό DNA - Οι διαιτολόγοι όμως διαφωνούν
Νέα εποχή και στις δίαιτες!

Την προηγούμενη εβδομάδα η εταιρεία Digital Wellness κυκλοφόρησε ένα νέο προϊόν που ονομάζεται DNA Diet Plan. Το σχέδιο φαίνεται απλό: Κάνεις εγγραφή στο διαδίκτυο και στη συνέχεια μεταφορτώνεις τα δεδομένα σου είτε από το AncestryDNA είτε από το 23andMe, δύο δημοφιλείς υπηρεσίες που προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους τα γενετικά προφίλ τους. Το DNA Diet Plan αναλύει τα αποτελέσματά από αυτά τα τεστ και στη συνέχεια, αμέσως, σου λέει τι πρέπει να κάνεις για να χάσεις βάρος με βάση το DNA σου.

Ο ιδρυτής του DNA Diet Plan, Scott Penn, τονίζει ότι το πρόγραμμα εξετάζει περισσότερες από 100 πτυχές του DNA του κάθε πελάτη και στη συνέχεια φιλτράρει αυτές τις πτυχές σε 20 συμβουλές για το συγκεκριμένο άτομο. Κάθε άτομο που κάνει δίαιτα παίρνει προσαρμοσμένα προγράμματα γευμάτων, λίστες παντοπωλείων, συνταγές, ακόμη και ασκήσεις. Tο app του προγράμματος διαθέτει ένα εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να σαρώσουν το barcode ενός φαγητού σε ένα κατάστημα και να δουν τι λέει το DNA Diet Plan σχετικά με αυτό.

Ο Penn αναφέρει ότι το Diet Plan αναλύει τα γονίδια του πελάτη και τον ειδοποιεί για κάθε ευαισθησία που έχει ενώ παράλληλα φιλτράρει αυτά τα τρόφιμα από λίστες αγορών και προτεινόμενες συνταγές. Επιπλέον, τα αποτελέσματά τους λένε αν υπάρχει κίνδυνος να είναι παχύσαρκοι με βάση τα γονίδια τους. Το Plan λαμβάνει επίσης υπόψη τα γονίδια που σχετίζονται με την ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ. Ακόμα μπορεί να σε ενημερώσει εάν έχεις την τάση να αναστατώνεσαι συναισθηματικά όταν πεινάς – γνωστό και ως αίσθημα πείνας. Ο Penn λέει ότι οι ερευνητές που δημιούργησαν το DNA Diet Plan εξέτασαν προηγούμενες μελέτες που έχουν συνδέσει τη γενετική με τη διατροφή, για να καταλήξουν σε αυτό το προϊόν.

Διάβασε επίσης: 5 εύκολα διατροφικά tips για λεπτό σώμα, όποια δίαιτα κι αν ακολουθείς!

Αλλά τι σκέφτεται ένας διατροφολόγος για ένα σχέδιο που βασίζει τις προτάσεις του στα γονίδια σου; Η Keri Gans λέει ότι αυτό είναι λάθος. Η προσωποποίηση - σε κάποιο βαθμό - είναι απαραίτητη. Αλλά, η Gans λέει ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος με έναν υγιή τρόπο δεν θα πρέπει απαραίτητα να παίρνουν υπόψη τη συμβουλή οποιουδήποτε νέου σχεδίου διατροφής. «Μίλησε μόνο σε έναν πιστοποιημένο διαιτολόγο για τα τρόφιμα που πρέπει ή δεν πρέπει να καταναλώσεις», λέει η Gans.

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διατροφής που να λέει 'Φάε περισσότερα φρούτα και λαχανικά', συμπληρώνει. Αλλά όταν πρόκειται για την προώθηση δραστικών αλλαγών, όπως η εξάλειψη ολόκληρων ομάδων τροφίμων, οι πελάτες πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με το ποιες διατροφικές συμβουλές θα ακολουθήσουν. Η Gans σημειώνει την περίπτωση ενός από τους ασθενείς της, ο οποίος ενημερώθηκε ότι έπρεπε να σταματήσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα μετά από ένα προσωπικό τεστ που του έγινε. Ωστόσο, ο ασθενής δεν είχε συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη, γεγονός που την ανησύχησε. «Πάντα να ψάχνεις το γιατί όταν, ξαφνικά, πάρα πολλά τρόφιμα εξαλείφονται», λέει η Gans.

Το νέο DNA Diet Plan θα μπορούσε να επισημάνει κενά σε όσα γνωρίζουμε σχετικά με το πώς επηρεάζουν τα γονίδια την απώλεια βάρους, λέει η Gans. «Ίσως πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα. Ίσως χρειάζονται πολλά περισσότερα στοιχεία για να γίνει όλο αυτό κατανοητό».