Καρύδια ή αμύγδαλα; Τι να διαλέξω και γιατί

31.05.2019
Καρύδια ή αμύγδαλα; Τι να διαλέξω και γιατί
Γνωστό το δίλημμα είτε πρόκειται για σνακ είτε για γαρνίρισμα του γλυκού σου. Αν προσπεράσουμε το "περί ορέξεως" θέμα, όμως, τι συμβαίνει;

Καρύδια ή μύγδαλα; Ιδού η απορία. Έχουμε και λέμε λοιπόν;

Στην ίδια ποσότητα, τα αμύγδαλα έχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, πιο πολλές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και σίδηρο, ενώ προκαλούν μεγαλύτερη μεταγευματική θερμογένεση (καύση θερμίδων).

Από την άλλη μεριά, τα καρύδια έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και υπερτερούν σε ω-3 λιπαρά, φολικό οξύ, μαγνήσιο και αργινίνη, δηλαδή σε συστατικά που δρουν προστατευτικά για τα αγγεία, ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και βελτιώνουν τη διάθεση.

Άρα;

Διάβασε επίσης: 5 τροφές που γερνάνε πιο γρήγορα το δέρμα σου και με ποιες μπορείς να τις αντικαταστήσεις

Συμπαραίνουμε δηλαδή ότι καλό είναι να καταναλώνονται και τα δύο τακτικά καθώς είναι εξίσου θρεπτικά και υγιεινά. Εννοείται, βέβαια ότι αναφερόμασετ στην άψητη, ανάλατη -και καλά διατηρημένη- εκδοχή τους.

Ωστόσο, τα αμύγδαλα, ίσως πρέπει να προτιμούνται όταν κάνουμε δίαιτα αφού θα μας βοηθήσουν να χορτάσουμε με λιγότερες θερμίδες αλλά να κρατήσουν το αίσθημα της πείνας μακριά μας πολύ περισσότερο.

Ας προτιμήσουμε τα καρύδια τις μέρες που δεν έχουμε φάει ψάρια (ή άλλες τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά), ή έχουμε έντονο άγχος, ή έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα διαγώνισμα ή μια απαιτητική προπόνηση.