Η επιστημονική του ονομασία είναι Citrullus lanatus, «υδροπέπων» στα ελληνικά και η λέξη “καρπούζι” προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική “karpuz”. Είναι ένα φρούτο με καταγωγή από τη νότια Αφρική και είναι “ξαδέρφια” με το αγγούρι και την κολοκύθα. Από το 2.500 π.Χ. οι Αιγύπτιοι το μετέφεραν μαζί τους ως πηγή νερού. Δεν είχαν άδικο γιατί το καρπούζι περιέχει 92% νερό και 6% σάκχαρα και για αυτό αποτελεί ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα διαδίδεται στην Ευρώπη μέσω των Αράβων. Κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο, το καρπούζι καλλιεργείται ανά τον κόσμο σε περισσότερες από 1.200 ποικιλίες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους όχι μόνο βάσει του χρώματος αλλά και του σχήματος, και της υφής και των σπόρων. Επιπλέον μεγάλη διαφορά υπάρχει και στη γλυκύτητα της σάρκας, που διαβαθμίζεται ανάλογα με την ποικιλία.
Η συνέχεια στο itrofi.gr