9 μύθοι για τη διατροφή και την άσκηση που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

26.06.2018
9 μύθοι για τη διατροφή και την άσκηση που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
Ειδικοί διατροφολόγοι μοιράζονται τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε για τη διατροφή και το σώμα μας

Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση φαίνεται να έχουν μπει στις ζωές μας σε βαθμό πιο μεγάλο από ποτέ. Παρ'όλα αυτά, φαίνεται πως πολλοί μύθοι γύρω από αυτά έχουν καταφέρει να διαδοθούν σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και να πείσουν πολλούς που δε λαμβάνουν τις σωστές πληροφορίες από ειδικούς, με αποτέλεσμα να κάνουν τις λάθος επιλογές για το σώμα και τον οργανισμό τους.

Συγκεντρώσαμε τους πιο κοινούς και λανθασμένους μύθους που πρέπει να ξεχάσεις, με την εξήγηση διατροφολόγων.

Το βραδινό φαγητό παχαίνει

Συνήθως το φαγητό που τρώμε το βράδυ περιέχει περισσότερες θερμίδες και λιπαρά και, αν έχουμε μείνει νηστικοί όλη την υπόλοιπη μέρα, είναι λογικό να κάνουμε υπερβολικές με το βραδινό φαγητό.

Τα πολλά μικρά γεύματα μέσα στη μέρα είναι το ίδιο με τα λίγα και γεμάτα

Λάθος. Σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους, τα μικρά και πολλά γεύματα είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Οι χορτοφάγοι παχαίνουν ευκολότερα

Στην πραγματικότητα, όλα είναι θέμα μυϊκής μάζας. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας είναι άμεση συνάρτηση της μυϊκής μάζας ενός ατόμου. Οπότε, δεν έχει τόσο να κάνει με τις ομάδες τροφίμων που κάποιος καταναλώνει αλλά το πόσο λίπος και πόσους μύες έχει. Περισσότερο λίπος και λιγότεροι μύες σημαίνει μεγαλύτερες πιθανότητες αύξησης του βάρους.

Υπάρχουν τροφές με «αρνητικές θερμίδες»

Πρόκειται για έναν μύθο με μηδενικό επιστημονικό υπόβαθρο.

Το ιδανικό βάρος προκύπτει από το ύψος μείον τον αριθμό δέκα

Άλλος ένας μύθος που έχει καταφέρει να διαδοθεί και να μπει στο μυαλό πολλών. Στην πραγματικότητα, το ιδανικό βάρος προέρχεται από μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που κατέληξαν πως η υγεία αντικατοπτρίζεται (όσον το δυνατόν πιο σωστά) στον δείκτη μάζας σώματος [ΔΜΣ=Βάρος/(Υ σε m)2]. Το φυσιολογικό σε ενήλικες είναι από 20 έως 25. Γενικά όμως, το νούμερο δεν είναι απόλυτο για όλους και εξαρτάται πολύ από την κάθε ξεχωριστή περίπτωση.

Ο καφές συμβάλλει στην αύξηση της κυτταρίτιδας

Η κυτταρίτιδα είναι πολύ πιο πολύπλοκο θέμα και αφορά τα γονίδια, τη διατροφή, την άσκηση, το κάπνισμα, την αφυδάτωση και πολλούς άλλους παράγοντες.

Τα light προϊόντα μάς αδυνατίζουν

Όχι απόλυτα. Έξαρτάται από το το θερμιδικό ισοζύγιο της διατροφής του κάθε ατόμου.

Η γυμναστική με βάρη κάνει τις γυναίκες να "φουσκώνουν"

Δεν ισχύει. Το μόνο που ισχύει στην πραγματικότητα, είναι ότι αυξάνει τη μυϊκή μάζα και ότι καίει θερμίδες, βοηθώντας μας να χάσουμε βάρος.

Τα είκοσι λεπτά περπατήματος δε θεωρούνται επαρκής γυμναστική για τον οργανισμό

Σύμφωνα με το American College of Sports Medicine, τα 20 ή 30 λεπτά περπατήματος ή τρεξίματος τη μέρα είναι ιδανικά για τον οργανισμό