Απολαύστε μια cola χωρίς φόβο και… πάχος!

29.05.2018
Απολαύστε μια cola χωρίς φόβο και… πάχος!
Κανένα άλλο προϊόν ίσως να μην έχει δαιμονοποιηθεί όσο η cola!

Θεωρίες συνωμοσίας, φανταστικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία και άλλοι μύθοι έχουν «στοιχειώσει» ένα αναψυκτικό, του οποίου, ωστόσο, κάθε άλλο παρά έχει μειωθεί η κατανάλωση. Αντίθετα, παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά των ανθρώπων κάθε ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, οικονομικής επιφάνειας και κοινωνικής τάξης!

Η cola είναι η συντροφιά μας κάθε ώρα της ημέρας, σε κάθε δραστηριότητα και μορφή διασκέδασης, όταν είμαστε μόνοι ή με παρέα, όλες τις εποχές του χρόνου, στις γιορτές, στις διακοπές, στο τραπέζι, στα πάρτι...

Η cola δημιουργήθηκε σχεδόν… κατά λάθος από τους φαρμακοποιούς Angelo Mariani και John Pemberton (1863, 1886). Αρχικά εμπνεύστηκε από το κρασί και προοριζόταν για φάρμακο! Σύντομα, ωστόσο, έγινε δημοφιλής παγκοσμίως ως αναψυκτικό. Τα περισσότερα είδη cola χρησιμοποιούν χρώμα καραμέλας, καφεΐνη, ζάχαρη, έλαια από εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λάιμ ή φλούδα λεμονιού), κανέλα, βανίλια, κάποιο όξινο υλικό και γλυκαντικά, όπως η ζάχαρη ή το σιρόπι καλαμποκιού.

Το άγχος της ζυγαριάς και τα παλαιού τύπου light
Η cola, όπως κάθε αναψυκτικό, φυσικά παχαίνει, όταν πίνεται σε μεγάλες ποσότητες. Το πρόβλημα αυτό μεγεθύνεται στα άτομα που πίνουν αρκετά ποτήρια καθημερινά. Η αλήθεια είναι ότι πολλές μελέτες δείχνουν πως τα γλυκά ποτά και τα αναψυκτικά αποτελούν την κύρια πηγή θερμίδων στη δίαιτα των προηγμένων χωρών. Έτσι, οι περισσότεροι διατροφολόγοι συνιστούν τα αναψυκτικά, εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, να συνοδεύονται από μια ισορροπημένη διατροφή. Η ανάγκη για τέρψη χωρίς τα παραπανίσια κιλά που αυτή επιφέρει, συν τω χρόνω, δημιούργησε την ανάγκη για αναψυκτικά με λιγότερες θερμίδες. Έτσι, μια ποικιλία διαφορετικών γλυκαντικών προστέθηκε στην cola, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με άλλα γλυκαντικά.Οι δεκαετίες του ’80 και του ’90 έφεραν στην αγορά αυτά τα νέα -τότε- προϊόντα χωρίς θερμίδες. Στην αρχή γευστικά δεν είχαν σχέση με τα προηγούμενα προϊόντα και κάποιοι δεν τα υποδέχτηκαν θετικά. Ωστόσο, η γεύση είναι κάτι που «καλλιεργείται» σιγά - σιγά, οπότε το αγοραστικό κοινό συνήθισε τα light προϊόντα , τα οποία κέρδισαν ένα μεγάλο μερίδιο της αγοράς.

Δυστυχώς, οι διάφορες μάρκες cola με σχεδόν μηδενικές θερμίδες χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά τεχνητά γλυκαντικά. Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν είχαν μελετηθεί επαρκώς και σε βάθος χρόνου, ακόμα και σήμερα, πολλές μελέτες είναι αντικρουόμενες σχετικά με το αν έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας. Δίκαια, λοιπόν, ακόμα χαρακτηρίζονται ως μια «γκρίζα διατροφική ζώνη».

Tα φυσικά γλυκαντικά, η στέβια και τα ψιλά γράμματα

Πλέον η βιομηχανία τροφίμων διαθέτει αρκετές εναλλακτικές λύσεις, ώστε να αντικαταστήσει και τη ζάχαρη και τα τεχνητά γλυκαντικά, αλλά αυτό ακόμα δεν έχει επιτευχθεί σε μεγάλη κλίμακα. Μια διαφαινόμενη λύση ήταν η στέβια. Πολλά αναψυκτικά cola χρησιμοποιούν τη στέβια, η οποία θεωρείται το πιο αθώο υποκατάστατο της ζάχαρης. Η στέβια, όμως, έχει μια μεταλλική επίγευση που σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει ή να τη νιώθουν πολύ έντονη. Έτσι, σχεδόν πάντοτε αναμειγνύεται με άλλα γλυκαντικά, τα οποία
τις περισσότερες φορές είναι τεχνητά, χωρίς, όμως, αυτό να αναφέρεται στην επικοινωνία των αναψυκτικών - και ίσως αυτό να κρύβει κάποιες παγίδες! Στην πραγματικότητα, πολλά διαφορετικά συστατικά χρησιμοποιούνται μαζί με τη στέβια σε κάθε cola, για καλύτερη γεύση ή υφή, λόγω κόστους ή για να κρατήσουν κοντά στο 0 τις θερμίδες. Με την προσθήκη εναλλακτικών γλυκαντικών μπορεί να υποχώρησε σημαντικά ο φόβος του πάχους, όμως ένας άλλος ήρθε να τον αντικαταστήσει: Τα τεχνητά γλυκαντικά
έγιναν ένα άλλο είδος «εφιάλτη» για όσους είναι φανατικοί οπαδοί της φυσικής διατροφής.

Η νέα γενιά αναψυκτικών έχει μόνο φυσικά γλυκαντικά
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, ορισμένα προϊόντα μπορεί να περιέχουν κι άλλα γλυκαντικά τα οποία έχουν λίγες θερμίδες. Συνήθως, όμως, το συνολικό θερμιδικό περιεχόμενο είναι πολύ χαμηλό στα προϊόντα που φέρουν την ένδειξη «light» ή «με λίγες θερμίδες», τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετική λύση για ισορροπημένη αλλά και φυσική διατροφή.

Ευτυχώς, πλέον μπορούμε να συνδυάσουμε τις λίγες θερμίδες με την απόλαυση που προσφέρει μια ολιγοθερμιδική cola, αποφεύγοντας, παράλληλα, τα τεχνητά γλυκαντικά. Η λύση ακούει στο όνομα «λουξ cola plus ‘n light»! Η λουξ cola plus ‘n light περιέχει αποκλειστικά στέβια και άλλες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που την καθιστά κατάλληλη για άτομα με διαβήτη, ενώ έχει εξαιρετική γεύση, με πλούσιο ανθρακικό. Σημαντικό, όμως, είναι να αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο προϊόν που πρωτοπορεί διεθνώς, είναι 100% ελληνικό, έχει φυσική καφεΐνη και -το κυριότερο-! δεν έχει συντηρητικά ούτε φωσφορικό οξύ, το οποίο μάλιστα έχει αντικαταστήσει με χυμό λεμονιού για να αποδοθεί η οξύτητα με τον πιο φυσικό τρόπο.

Το φωσφορικό οξύ
Ένα συστατικό που συναντάμε στα περισσότερα προϊόντα cola είναι το φωσφορικό οξύ, το οποίο δίνει μια ιδιαίτερη οξύτητα στη γεύση. Παρότι η ουσία αυτή έχει ενοχοποιηθεί για διάφορες παρενέργειες, η οξύτητα συνήθως εξακολουθεί να παρέχεται στα περισσότερα προϊόντα ακόμα από το φωσφορικό οξύ.

Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του παλαιού τύπου cola , συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Η πιο πιθανή αιτία θεωρήθηκε το φωσφορικό οξύ που χρησιμοποιείται στην cola, το οποίο παράλληλα θεωρείται ένας από τους παράγοντες οστεοπόρωσης στις γυναίκες.
Εσείς, όμως, έχετε πια τη λύση! Δεν χρειάζεται να αποχωριστείτε την αγαπημένη σας cola. Απολαύστε τη χωρίς… φόβο και πάχος. Μια λουξ cola plus ‘n light φτιαγμένη από φυσικά γλυκαντικά, χωρίς φωσφορικό οξύ και με καταπληκτική γεύση αξίζει μια θέση στο ψυγείο
μας!