- Καταγράψτε για μερικές μέρες όσα τρώτε και πίνετε: θα βρείτε πιο εύκολα πόση ζάχαρη καταναλώνετε, ποιες είναι οι πηγές της και τι πρέπει να μειώσετε.
- Περιορίστε την ποσότητα και τη συχνότητα κατανάλωσης τυποποιημένων σνακ, γλυκισμάτων, επιδορπίων, σακχαρούχων αναψυκτικών και ροφημάτων.
- Αποφύγετε τις υπερμεγέθεις μερίδες έτοιμων φαγητών και ροφημάτων.
- Καταναλώνετε κατά προτεραιότητα τρόφιμα που έχουν υποστεί ελάχιστη ή καθόλου βιομηχανική επεξεργασία.
- Μελετάτε τις διατροφικές ετικέτες. Επιλέγετε τρόφιμα χωρίς ή με λίγη επιπρόσθετη ζάχαρη και ταυτόχρονα χαμηλά σε σάκχαρα και πλούσια σε φυτικές ίνες.
- Μειώστε σταδιακά, από λίγο κάθε φορά, την ποσότητα ζάχαρης που προσθέτετε στα ροφήματά σας ή/και σε άλλα τρόφιμα.
- Ετοιμάζετε σπιτικά γλυκά με λιγότερη ζάχαρη, χρησιμοποιώντας φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα αλλά και λαχανικά, όπως τα καρότα.
- Καλύψτε την έντονη επιθυμία για γλυκό τρώγοντας φρούτα γλυκιάς γεύσης ή φτιάχνοντας επιδόρπια με βάση το γιαούρτι.
- Χρησιμοποιήστε περισσότερη κανέλα ή βανίλια, τα οποία μπορεί να μειώσουν την επιθυμία για γλυκό.
- Αντικαταστήστε ένα μέρος της επιτραπέζιας ζάχαρης που καταναλώνετε με άλλες γλυκαντικές ύλες μειωμένων θερμίδων ή/και με μεγαλύτερη γλυκαντική ικανότητα.
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 147
Update: Ιανουάριος 2017