Τα θαλασσινά είναι τρόφιμα με υψηλή διατροφική αξία, πλούσια σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Διαθέτουν μεγάλες ποσότητες πλήρων πρωτεϊνών, που μπορούν να υποκαταστήσουν αυτές του κρέατος, και αξιοσημείωτα ποσά βιταμινών (Α, Β, D), μετάλλων (ασβέστιο, κάλιο, σίδηρος, ψευδάργυρος κ.ά.), καθώς και ιχνοστοιχείων (ιώδιο, μαγγάνιο, σελήνιο, χαλκός κ.ά.). Η περιεκτικότητά τους σε λίπη είναι σχετικά χαμηλή και σε υδατάνθρακες ελάχιστη.
Τα λίπη των θαλασσινών θεωρούνται υγιεινά και ωφέλιμα, διότι περιέχουν αναλογικά λιγότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα και περισσότερα πολυακόρεστα, όπως π.χ. τα ω-3 λιπαρά EPA και DHA. Όσον αφορά τη χοληστερίνη τους, ορισμένα έχουν αρκετή, όπως π.χ. στρείδια, σουπιές, καλαμάρια και γαρίδες, ενώ κάποια άλλα χαμηλή, όπως π.χ. μύδια, καβούρια, χταπόδι.
Θέλεις να μάθεις περισσότερα;
Τι να προσέχεις όταν τρως θαλασσινά!
Πώς θα ψωνίσεις ασφαλή θαλασσινά
AΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 142
Update: Αύγουστος 2016.