- Ο βρασμός των τροφίμων σε μεγάλη ποσότητα νερού καταστρέφει το 20-50% της βιταμίνης Β1 και το 50-75% της βιταμίνης C που περιέχουν.
- Η έκθεση στο ηλιακό φως αλλά και η προσθήκη μαγειρικής σόδας ή διογκωτικών υλών στο φαγητό καταστρέφουν μέχρι και το 60% των περισσότερων βιταμινών της ομάδας Β.
- Το ξεφλούδισμα ορισμένων φρούτων καθώς και το υπερβολικό πλύσιμο των λαχανικών οδηγούν σε απώλεια έως και 50% των βιταμινών C, P και Κ.
- Το τηγάνισμα, το ψήσιμο στη σχάρα και η γενικά το μαγείρεμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν το σύνολο των θερμοευαίσθητων βιταμινών (π.χ. Β1, Β3, Β6, C) και το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών A και Ε.
- Συνδυασμός των παραπάνω παραγόντων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή κάποιων ή όλων των βιταμινών που περιέχει ένα τρόφιμο.
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 137
Update: Μάιος 2016.