Πόσες θερμίδες έχει;
Αναλόγως των συστατικών της η σοκολάτα αποδίδει από 480 έως 600 θερμίδες ανά 100 γρ., τις λιγότερες οι σοκολάτες με τα χαμηλότερα λιπαρά και σάκχαρα, τις περισσότερες όσες περιέχουν ξηρούς καρπούς, γέμιση κρέμας, επικάλυψη καραμέλας ή/και αλκοόλ. Εξαιτίας της υψηλής ενεργειακής αξίας και της θερμιδικής πυκνότητάς της –πολλές θερμίδες σε μικρή ποσότητα– καθίσταται αμέσως σαφές ότι η κατανάλωση σοκολάτας πρέπει να γίνεται χωρίς υπερβολές και πάντα σε λελογισμένη, μικρή ποσότητα.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ | Σοκολάτα μαύρη («υγείας») | Γάλακτος | |||
Στερεά κακάο κατ’ ελάχιστον | |||||
Ανά 100 γρ. (g) | 50% | 65% | 70% | 76% | 25% |
Ενέργεια/Θερμίδες | 488 | 535 | 544 | 553 | 530 |
Πρωτεΐνες (g) | 6,2 | 8,9 | 7,6 | 8,3 | 9,8 |
Υδατάνθρακες (g) Εκ των οποίων σάκχαρα (g) | 51,8 49,1 | 32,5 25,5 | 33,0 27,5 | 28,1 23,5 | 56,5 56,0 |
Λιπαρά (g) Εκ των οποίων κορεσμένα (g) | 28,4 16,4 | 37,5 23,0 | 42,0 25,0 | 44,9 28,2 | 29,0 17,5 |
Φυτικές ίνες (g) | 8,3 | 14,0 | 12,0 | 12,0 | 1,0 |
Νάτριο (g) | 0,04 | 0,01 | 0,01 | 0,07 | 0,19 |
Συστατικά μαύρης σοκολάτας («υγείας»): Κακαόμαζα, ζάχαρη, βούτυρο κακάο, κακάο σε σκόνη, γαλακτωματοποιητής (λεκιθίνη σόγιας), άρωμα (βανιλίνη).
* Τα συστατικά και οι διατροφικές πληροφορίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το προϊόν.
Τα διατροφικά της στοιχεία με μια ματιά
Η σοκολάτα, ιδίως δε η μαύρη, περιέχει δεκάδες διαφορετικά διατροφικά στοιχεία, κάποια από τα οποία με χαρακτηριστικές ιδιότητες, όπως:
Πολυφαινόλες και φλαβονοειδή: Φυτοθρεπτικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθούν ιδιαίτερα το κυκλοφορικό σύστημα και μπορεί να ενισχύσουν την προσπάθεια πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Μαγνήσιο: Μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για την καλή υγεία του νευρικού, του μυϊκού, του καρδιαγγειακού και του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά στη χαλάρωση και στη μείωση του άγχους.
Τρυπτοφάνη: Αμινοξύ που συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο, δηλαδή του βασικού νευροδιαβιβαστή που βελτιώνει τη διάθεση.
Ανανδαμίδη: Λιπίδιο που δρα ως νευροδιαβιβαστής, δεσμεύεται από τους κανναβινοειδείς υποδοχείς του εγκεφάλου και προκαλεί ηρεμία και ψυχική ευφορία.
Β-φαινυλαιθυλαμίνη: Γνωστή και ως «μόριο της αγάπης», έχει ήπια ψυχοδιεγερτική, ευφραντική και αντικαταθλιπτική δράση, ενώ της αποδίδονται και αφροδισιακές ιδιότητες.
Θεοβρωμίνη: Αλκαλοειδές με δράση παρόμοια με αυτήν της καφεΐνης, αλλά ηπιότερη και μεγαλύτερης διάρκειας. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία, ελαττώνει το βήχα και έχει αναλγητικές ιδιότητες.
Καφεΐνη: Δεν χρειάζεται συστάσεις! Απλώς πρέπει να θυμάστε ότι όσο περισσότερο κακάο περιέχει μια σοκολάτα τόσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητά της σε καφεΐνη.
ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ!
Η σοκολάτα μειώνει το άγχος και βελτιώνει την καταθλιπτική διάθεση. Λίγη σοκολάτα προσφέρει απόλαυση, κάτι που ούτως ή άλλως δρα ανακουφιστικά, και επιπλέον τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με συστατικά που βοηθούν να χαλαρώσουμε και να αισθανθούμε κάπως καλύτερα, έστω και προσωρινά – δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι χαρακτηρίζεται «γλυκό της παρηγοριάς»!
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 155
Update: Μάιος 2016.