Με την κυτταρίτιδα ασχολούνται οι δερματολόγοι και οι πλαστικοί χειρουργοί, ενώ σε βαρύτερες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί η συνεργασία ενδοκρινολόγου ή/και αγγειολόγου για τον έλεγχο ορμονών και αγγείων αντίστοιχα. Αρχικά, λοιπόν, απευθύνσου σε δερματολόγο, ο οποίος, αν και εφόσον χρειάζεται, θα σε παραπέμψει για εξετάσεις ή σε άλλη ειδικότητα.
Συμβουλή: Αν η κυτταρίτιδα είναι έντονη ή προκαλεί πόνο, έλεγξε την κατάσταση αρτηριών, φλεβών και λέμφου, πιθανές ανωμαλίες στο μεταβολισμό σακχάρου και λιπιδίων, καθώς και το ορμονικό σου προφίλ, ιδίως δε τα επίπεδα οιστρογόνων και την κατάσταση του θυρεοειδούς.
Από το αίτιο στη λύση
Με βάση τα συνηθέστερα αίτια η κυτταρίτιδα μπορεί να είναι...
Ορμονική
Λόγω των ορμονικών μεταβολών, το γυναικείο σώμα είναι πιο ευάλωτο στην κυτταρίτιδα κατά την εφηβεία, τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως, στην εγκυμοσύνη και πριν από την εμμηνόπαυση. Ορμονικές διαταραχές και παθήσεις, π.χ. παθήσεις θυρεοειδούς, υπόφυσης, επινεφριδίων ή ωοθηκών επιτείνουν το πρόβλημα, επομένως η αντιμετώπισή τους αποτελεί προτεραιότητα.
Κληρονομική
Εξαρτάται από τα γονίδια και την κληρονομικότητα από την πλευρά της μητέρας. Παρότι αντιμετωπίζεται δύσκολα, μπορεί να ελεγχθεί με τη διατήρηση ενός σταθερού φυσιολογικού βάρους, την αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος και την τακτική άσκηση.
Μεταβολική
Οφείλεται στις καθιστικές συνήθειες ζωής, στην έλλειψη επαρκών σωματικών δραστηριοτήτων αλλά και σε διατροφικούς παράγοντες, π.χ. υπερκατανάλωση αλκοόλ, ζάχαρης και λιπαρών. Αντιμετωπίζεται με μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής.
Διατροφική
Αφορά κυρίως υπέρβαρες γυναίκες με υψηλά ποσοστά λίπους και λανθασμένες διατροφικές συνήθειες. Για την αντιμετώπισή της απαιτείται αργή και σταθερή απώλεια βάρους από το λιπώδη ιστό, με συνδυασμό υγιεινής διατροφής και άσκησης.
Στις υγιείς γυναίκες, η κυτταρίτιδα οφείλεται ως επί το πλείστον σε διαιτητικούς παράγοντες και στον καθιστικό τρόπο ζωής.
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 139
Update: Μάιος 2016.