ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ και ευεργετικών ιδιοτήτων του σουσαμιού και επομένως και των προϊόντων που παράγονται από αυτό, όπως ταχίνι και χαλβάς, η με μέτρο κατανάλωση χαλβά, στο πλαίσιο μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής και ενός σωματικά δραστήριου τρόπου ζωής, μπορεί να συμβάλει στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού, νευρικού αλλά και ανοσοποιητικού συστήματος, στην πρόληψη και στον έλεγχο της υψηλής χοληστερίνης στο αίμα, στην αποτοξίνωση και στην εύρυθμη λειτουργία του ήπατος, στην επιτυχέστερη αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη –διότι ο χαλβάς έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με άλλα γλυκίσματα– αλλά και στην καλύτερη προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες.
Επιπλέον κατά την περίοδο της νηστείας η κατανάλωση χαλβά συνεισφέρει στην πληρέστερη κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε ασβέστιο, πρωτεΐνες και σίδηρο (τα οποία μειώνονται λόγω του αποκλεισμού των γαλακτοκομικών προϊόντων και των ζωικών τροφίμων) αλλά και στην αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και ενέργειας.
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ;
Δεν θα πρέπει να καταναλώνουν χαλβά ή/και παρασκευάσματα που περιέχουν χαλβά τα άτομα με διαπιστωμένες αλλεργίες σε κάποια από τα συστατικά του, όπως π.χ. στο σουσάμι, ή σε συστατικά που ενδεχομένως μπορούν να παρεισφρήσουν σε αυτόν, κάτι το οποίο πρέπει να αναφέρεται ευκρινώς στη διατροφική ετικέτα αμέσως μετά την αναφορά «Συστατικά», π.χ. «Μπορεί να περιέχει ίχνη από φιστίκια ή άλλους ξηρούς καρπούς». Παχύσαρκα άτομα και ασθενείς με χρόνια μεταβολικά νοσήματα, π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, που επιθυμούν να εντάξουν το χαλβά στη διατροφή τους, είναι φρόνιμο να ακολουθούν τις συστάσεις του γιατρού ή του διαιτολόγου τους.
Συμβουλή: Διάβαζε με προσοχή τις διατροφικές πληροφορίες, τα συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της επισήμανσης για πιθανά αλλεργιογόνα, και τις ενδείξεις που δίνονται από τον παρασκευαστή.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 148
Update: Μάρτιος 2016.