Στην ίδια ποσότητα, τα αμύγδαλα έχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, πιο πολλές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και σίδηρο, ενώ προκαλούν μεγαλύτερη μεταγευματική θερμογένεση (καύση θερμίδων).
Από την άλλη μεριά, τα καρύδια έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και υπερτερούν σε ω-3 λιπαρά, φολικό οξύ, μαγνήσιο και αργινίνη, δηλαδή σε συστατικά που δρουν προστατευτικά για τα αγγεία, ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία και βελτιώνουν τη διάθεση.
Ανά μερίδα 28g | Αμυγδαλόψιχα | Καρυδόψιχα | ||
ΣΗΠ | ΣΗΠ | |||
Θερμίδες | 160 | 8% | 190 | 10% |
Πρωτεΐνες (g) | 4,9 | 10% | 3,5 | 7% |
Ολικά λιπαρά (g) | 13,4 | 19% | 18,1 | 26% |
Κορεσμένα λιπαρά (g) | 1,1 | 6% | 2,0 | 10% |
Ω-3 λιπαρά (g) | ίχνη | <1% | 0,7 | 65% |
Υδατάνθρακες (g) | 5,0 | 2% | 3,3 | 1% |
Φυτικές ίνες (g) | 3,6 | 15% | 1,5 | 6% |
Μέση θρεπτική σύσταση στη μερίδα των 28g που αντιστοιχεί σε περίπου 1 μικρή χούφτα. / ΣΗΠ: Ποσοστό κάλυψης της ενδεικτικής συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (GDA) για μια ενήλικη γυναίκα με ενεργειακή πρόσληψη 2000 θερμίδων. / < λιγότερο από |
Επομένως:
Και τα δύο πρέπει να καταναλώνονται τακτικά γιατί είναι εξίσου θρεπτικά και υγιεινά, όταν βέβαια είναι άψητα, ανάλατα και -κυρίως- καλά διατηρημένα.
Τα αμύγδαλα, όμως, αποτελούν καλύτερη επιλογή όταν επιθυμούμε να χορτάσουμε με λιγότερες θερμίδες και να διατηρήσουμε το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα, π.χ. όταν κάνουμε δίαιτα.
Τα καρύδια είναι προτιμότερα σε ημέρες που δεν καταναλώνουμε άλλες πηγές ω-3 λιπαρών (π.χ. ψάρια), νιώθουμε έντονο άγχος ή πρέπει να ανταπεξέλθουμε σε πιο απαιτητικές δραστηριότητες, πνευματικές και σωματικές.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 113
Update: Ιανουάριος 2016.