- Ασπράδια αβγών
Περιέχουν μόνο πρωτεΐνες και καθόλου λίπος.
- Αχλάδια
Προλαμβάνουν και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.
- Βακαλάος, ξιφίας και πέρκα
Πλούσια σε βασικά αμινοξέα, Ω-3 λιπαρά και μεταλλικά στοιχεία.
- Γάλα άπαχο και γιαούρτι
Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου, μετάλλου χρήσιμου τόσο για την προστασία των οστών όσο και για την καύση του λίπους.
- Γαλοπούλα και κοτόπουλο
Να τρως μόνο το ψαχνό, αφού αφαιρέσεις όλες τις πέτσες. Ο κιμάς τους είναι ιδανικός για μπιφτέκια.
- Ελαιόλαδο
Το υγιεινότερο έλαιο όταν τρώγεται ωμό, με την προϋπόθεση ότι δεν υπερβάλλεις στην ποσότητα.
- Ζυμαρικά
Καλές πηγές υδατανθράκων. Να προτιμάς τα ολικής άλεσης ή τα λιγότερο επεξεργασμένα.
- Καρότα, κουνουπίδι, λάχανο, μαρούλι, μπρόκολα
Πλούσια σε φυτικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτοθρεπτικές ουσίες απαραίτητες για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.
- Μήλα και ξινόμηλα
Μειώνουν την πείνα και την απορρόφηση του διατροφικού λίπους. Πολύ καλή επιλογή ως προσθήκη στις σαλάτες λαχανικών ή ως επιδόρπιο μετά από ελαφρύ γεύμα.
- Μοσχάρι
Κιλότο, κόντρα φιλέτο, στρογγυλό από μπούτι έχουν τις περισσότερες πρωτεΐνες και τα λιγότερα λιπαρά.
- Μούσλι και νιφάδες βρώμης
Δημιουργούν ευκολότερα το αίσθημα του κορεσμού και βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου.
- Όσπρια
Φασόλια, σόγια, ρεβίθια και φακές είναι οι καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για αντικατάσταση του κρέατος.
- Πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ και γενικά εσπεριδοειδή
Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή. Να τα τρως όμως ολόκληρα κι όχι να τα πίνεις ως χυμό.
- Ρύζι
Πολύ καλή πηγή υδατανθράκων και φυτικών ινών. Να προτιμάς τις αναποφλοίωτες ή τις μερικώς αποφλοιωμένες ποικιλίες.
- Σάλτσα σόγιας
Προσθέτει γεύση στις ζωικές τροφές χωρίς πολλές επιπλέον θερμίδες. Επίλεξε όμως κάποιον τύπο χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.
- Σολομός και σαρδέλες
Ψάρια πλούσια σε πρωτεΐνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και επίσης πολύ καλές πηγές ασβεστίου.
- Τόνος και σκουμπρί σε κονσέρβα
Η ευκολότερη λύση για γρήγορα γεύματα υψηλά σε πρωτεΐνες.
- Τυρί cottage με ως 4% λιπαρά
Πλούσιο σε αμινοξέα και ειδικά σε γλουταμίνη, η οποία προστατεύει το μυϊκό ιστό.
- Χοιρινό ψαρονέφρι
Το πιο άπαχο κομμάτι του χοιρινού κι επίσης αυτό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
- Ψωμί
Προτίμησε το ολικής άλεσης, αυτό δηλαδή που δεν του έχει αφαιρεθεί το πίτουρό του, γιατί περιέχει λιγότερους υδατάνθρακες και περισσότερες φυτικές ίνες.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 59
Update: Δεκέμβριος 2015.