Το σπανάκι είναι πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο αντιοξειδωτικών ουσιών που συμβάλλουν στην προστασία των ματιών από βλάβες του αμφιβληστροειδούς και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας τους.
Μάλιστα η κατανάλωση σπανακιού 2-3 φορές εβδομαδιαίως συσχετίζεται με σημαντική ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης καταρράκτη τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες.
Μπορείς να το καταναλώσεις είτε ωμό, π.χ. σε σαλάτες ή ως χυμό, είτε ελαφρώς βρασμένο στον ατμό.
Μπορείς επίσης να το κάνεις πουρέ, να το μαγειρέψεις με ρύζι ή σουπιές, να το ψήσεις ως τσιπς ή να το βάλεις ως γέμιση σε πίτες με φύλλο, ομελέτες και κρέπες.