Το κλασικό κλαμπ σάντουιτς, ειδικά όταν περιέχει πλήρη μαγιονέζα και συνοδεύεται από τηγανητές πατάτες, μας επιβαρύνει με πολλές θερμίδες, κυρίως από λιπαρά. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που επιλέξουμε μια κάπως πιο διαιτητική παραλλαγή του, πάλι θα προσλάβουμε αρκετές θερμίδες από ένα τρόφιμο παρασκευασμένο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, το οποίο ούτε θα μας προσφέρει ποιοτικά θρεπτικά συστατικά ούτε θα μας χορτάσει επαρκώς.
Αντίθετα, όλα τα είδη ζυμαρικών αποτελούν καθόλα υγιεινά τρόφιμα και, παρότι διαθέτουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αμυλούχους υδατάνθρακες, δεν είναι διόλου παχυντικά, διότι έχουν γενικά χαμηλά λιπαρά, εφόσον βεβαίως μαγειρευτούν σωστά, φαγωθούν σκέτα ή συνοδευτούν από τα κατάλληλα υλικά και καταναλωθούν σε λογική ποσότητα ατομικής μερίδας (περίπου 1 φλιτζάνι βρασμένα). Εάν μάλιστα προτιμήσουμε ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα οποία έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και μέτριο γλυκαιμικό δείκτη, αφενός θα χορτάσουμε πληρέστερα, αφετέρου το σάκχαρο του αίματος θα ανεβεί πιο αργά και σταδιακά, επομένως δεν θα μας δημιουργηθεί γρήγορα ξανά αίσθημα πείνας, ενώ, επίσης, θα έχουμε ενέργεια για πιο πολλή ώρα.
Μέση ενεργειακή αξία* | |
Ζυμαρικά με… | Θερμίδες |
4 τυριά | 560 |
Κιμά και τριμμένο τυρί | 521 |
Κρέμα γάλακτος, ζαμπόν και τυρί | 790 |
Με τριμμένο τυρί χαμηλών λιπαρών | 365 |
Σάλτσα ντομάτας | 252 |
Σάλτσα ντομάτας και τριμμένο τυρί | 426 |
Σάλτσα πέστο | 334 |
Χωρίς προσθήκες υλικών, σκέτα | 189 |
Κλαμπ σάντουιτς με… | Θερμίδες |
Τυρί, γαλοπούλα, μπέικον, ντομάτα, μαρούλι | 306 |
Τυρί, ζαμπόν, μαρούλι, κέτσαπ, μουστάρδα | 500 |
Τυρί, ζαμπόν, μπέικον, πατάτες, μαγιονέζα | 880 |
*Στη μέση μερίδα εστιατορίου. Οι θερμίδες ποικίλλουν ανάλογα με το είδος και την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται σε κάθε περίπτωση, π.χ. στα ζυμαρικά από την προσθήκη επιπλέον σάλτσας και τυριού. |
Η ετυμηγορία: Χωρίς κανέναν ενδοιασμό και καμία αμφιβολία, επιλέγουμε ζυμαρικά! Δείτε στην επόμενη σελίδα πώς θα τα μαγειρέψετε υγιεινά και διαιτητικά!
Για ζυμαρικά υγιεινά και διαιτητικά:
Αποφεύγουμε:
- Το «κάψιμο» με βούτυρο ή πολύ λάδι.
- Τις σάλτσες τυριών.
- Τις σάλτσες με κρέμα γάλακτος ή ταχίνι.
- Το λιπαρό κιμά μαζί με παχύ τυρί.
- Τα αλλαντικά.
- Τους ξηρούς καρπούς.
- Την υπερβολική ποσότητα.
Προτιμάμε:
- Ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Τα μαγειρεύουμε αλ τέντε σε μπόλικο νερό και τα καταναλώνουμε σκέτα ή, τους προσθέτουμε επιπλέον γεύση με λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών (τριμμένο ή κρεμώδες), μια ελαφριά σάλτσα λαχανικών ή με 1-2 κουταλιές κέτσαπ.
Δοκιμάζουμε συνδυασμούς με:
- Λαχανικά (κρεμμύδι, μανιτάρια, μπρόκολο, πιπεριές κ.ά.).
- Όσπρια.
- Ψαχνό κοτόπουλου.
- Ψάρι (σολομό, τόνο κ.ά.).
- Βρασμένα θαλασσινά (μύδια, χταπόδι, σουπιές κ.ά.).
AΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ