Ποιος είπε ότι η ζάχαρη απαγορεύεται;

17.12.2014
Ίσως ήδη γνωρίζεις πως η ανάγκη για γλυκιά γεύση βρίσκεται καταγεγραμμένη στο DNAσου. Ξέρεις, όμως, ότι δε χρειάζεται να στερηθείς κανένα γλυκό τρόφιμο ή ρόφημα;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ζάχαρη μπορεί να αποτελέσει μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής και - αντίθετα με ορισμένα δημοσιεύματα που μπορεί να έχεις συναντήσει κατά καιρούς - δεν υπάρχει λόγος να την εξορίσεις «εις το πυρ το εξώτερον» - απλά πρέπει να την καταναλώνεις με μέτρο.

Η ζάχαρη δεν προκαλεί παχυσαρκία από μόνη της

Όπως ισχύει για κάθε μεμονωμένο τρόφιμο ή ρόφημα, έτσι και η ζάχαρη δε μπορεί να θεωρηθεί πως ευθύνεται από μόνητης για την άνοδο του δείκτη της ζυγαριάς. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι πως το βάρος σου αυξάνεται, κατά κύριο λόγο, όταν προσλαμβάνεις - από το σύνολο των τροφίμων και ροφημάτων που καταναλώνεις - περισσότερες θερμίδες απόαυτές που «καις» μέσω του μεταβολισμού και της σωματικής σου δραστηριότητας.

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρθηκε στο πρόσφατο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής και Δημόσιας Υγείας,δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία σε μεγαλύτερο βαθμό από τα υπόλοιπα συστατικά της διατροφήςσου. Η οποιαδήποτε μεταβολή στο σωματικό βάρος δημιουργείται από αλλαγές στην πρόσληψη τροφής και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, οι οποίες δημιουργούν έλλειμμα ή πλεόνασμα θερμίδων στον οργανισμό. Όλες, λοιπόν, οι θερμίδες μετράνε, ανεξάρτητα από τα τρόφιμα ή τα ροφήματα από τα οποία προέρχονται. Μην ξεχνάς, ακόμη, πως ένα γραμμάριο ζάχαρης αποδίδει 4 θερμίδες, ακριβώς την ίδια ποσότητα με ένα γραμμάριο πρωτεΐνης, ενώ κάθε γραμμάριο λίπους παρέχει 9 θερμίδες και κάθε γραμμάριο αλκοόλ 7 θερμίδες.

Οι «άλλες» ιδιότητες της ζάχαρης

Είναι σαφές ότι η ζάχαρη καλύπτει την έμφυτη αγάπη μας για γλυκιά γεύση. Γνωρίζειςόμως ότι το χρυσαφένιο χρώμα στο ψημένο ψωμί, η υφή στα κέικ και τα μπισκότα ή η απαλή υφή στα παγωτά οφείλονται - σε μεγάλο βαθμό - στην παρουσία της; Πέρα από τη γλυκιά της γεύση, η ζάχαρησυνεισφέρει και με άλλους τρόπους στα τρόφιμα και τα ροφήματά μας, γι’ αυτό και συνήθως είναι δύσκολο να αντικατασταθεί πλήρως από οποιοδήποτε άλλο συστατικό. Για παράδειγμα, συμβάλλει στη συντήρησή τους, διαμορφώνει την υφή, το σχήμα και «ευθύνεται»για αρκετά ακόμη από τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά όπως η εμφάνιση και η γεύση.

«Ναι» στη ζάχαρη, με μέτρο

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η ζάχαρη μπορεί να συμπληρώσει ευχάριστα το διαιτολόγιό μας, με την προυπόθεση ότικαταναλώνεται με μέτρο, στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και ενός δραστήριου σωματικά τρόπου ζωής.Άλλωστε, αυτό που επιδρά στην υγεία σου είναι το σύνολο των διατροφικών σου επιλογών και ο ευρύτερος τρόπος ζωής και όχι η ζάχαρη ή οποιοδήποτε μεμονωμένο συστατικό που καταναλώνεται στο μέτρο που σου αναλογεί.

Ελίζα Τζόβα, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
www.nutrimed.gr