Μόλις πριν από λίγες μέρες, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) ανακοίνωσε τα συμπεράσματά της αναφορικά με την ασπαρτάμη, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη της στην ασφάλεια του συγκεκριμένου γλυκαντικού. Η διαδικασία αξιολόγησης της ασπαρτάμης έγινε στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης όλων των πρόσθετων τροφίμων, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει απο την EFSA ως το 2020.
30 χρόνια στην κυκλοφορία
Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται για περισσότερα από 30 χρόνια από την παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων και σήμερα περιέχεται σε πάνω από 6.000 τρόφιμα (ενδεικτικά: τσίχλες, επιτραπέζια γλυκαντικά, light ανθρακούχα αναψυκτικά, γλυκά, ζελέ, παγωτά, επιδόρπια γιαουρτιού, αλλά και συμπληρώματα διατροφής όπως βιταμίνες). Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, έχει γίνει το αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας σε περισσότερες από 200 μελέτες, οι οποίες, επιβεβαιώνουν πως είναι ένα ασφαλές συστατικό.
Μπορεί να καταναλώνεται με ασφάλεια από όλες τις ομάδες του πληθυσμού, με μοναδική εξαίρεση να αποτελούν τα άτομα με φαινυλκετονουρία, ένα σπάνιο γενετικό νόσημα που διαγιγνώσκεται κατά τη γέννηση και που εμποδίζει τα άτομα να μεταβολίσουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη, άρα θα πρέπει να αποφεύγουν την ασπαρτάμη, αλλά και όλα τα τρόφιμα που το περιέχουν (π.χ. κρέας, γαλακτοκομικά κ.α.)
Γλυκιά γεύση – με μειωμένες ή χωρίς θερμίδες
Η ασπαρτάμη αποτελείται από 2 αμινοξέα, το ασπαρτικό οξύ και τη φαινυλανανίνη, τα οποία είναι δομικά συστατικά των πρωτεϊνών και περιέχονται σε πολλά πρωτεϊνούχα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά (κρέας, ψάρι, αυγά, γάλα κλπ). Όσο για το ρόλο της ως γλυκαντικό, έχει ως και 200 φορές πιο γλυκιά γεύση από την επιτραπέζια ζάχαρη, χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες και αποδίδει πρακτικά μηδενικές θερμίδες.
Μάλιστα, όπως έχει βρεθεί σε πλήθος σχετικών ερευνών, οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, στις οποίες κατατάσσεται η ασπαρτάμη, μπορούν να βοηθήσουν τους καταναλωτές στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος ή να το σταθεροποιήσουν, συνδυάζοντας ένα κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα με σωματική δραστηριότητα.
Επιπλέον, για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων, όπως τα άτομα με διαβήτη, αποτελούν μια καλή εναλλακτική στη ζάχαρη, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν τη γλυκιά γεύση στα τρόφιμα και ροφήματά τους χωρίς τα σάκχαρα να επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους (να θυμάστε: άλλα συστατικά που μπορεί να περιέχει ένα τρόφιμο, όπως αλεύρι, επιδρούν στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα).