Είμαστε σίγουρες ότι σε κανέναν άνθρωπο δεν αρέσει να τιμωρεί τα παιδιά του, αλλά μερικές φορές είναι απολύτως απαραίτητο. Η τιμωρία παρόλο που ακόμη και σήμερα θεωρείται ως ένα αποδεκτό μέσο διαπαιδαγώγησης, η αλήθεια είναι ότι μόνον όταν αυτή χρησιμοποιείται κατάλληλα μπορεί να έχει αποτέλεσμα Οι συστάσεις των ειδικών μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αυτές τις καταστάσεις, γι' αυτό συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποιες συμβουλές δίνουν.
Παιδιά και όρια: Μια ειδικός εξηγεί τα "γιατί" και τα "πώς" που θέλουμε να γνωρίζουμε
Εάν ένα παιδί δεν είχε κακές προθέσεις, δεν πρέπει να τιμωρηθεί
Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά δεν προσπαθούν να βλάψουν κανέναν, απλώς θέλουν να ανακαλύψουν πράγματα. Και όταν ένα παιδί προσπαθεί απλώς να μάθει, θα πρέπει να υποστηρίζεται ακόμα κι αν οι πράξεις του οδήγησαν σε κάτι κακό. Το ίδιο ισχύει και για καταστάσεις που ήταν εντελώς συμπτωματικές. Δείξε συμπόνια στο παιδί και πες του πώς να διορθώσει την κατάσταση.
Όταν τιμωρούν τα παιδιά για ατυχήματα, οι γονείς κινδυνεύουν να μεγαλώσουν ένα αναποφάσιστο άτομο. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν πολύ καλά τα πράγματα με κάποια εντολή επειδή έχουν συνηθίσει να συμπεριφέρονται παρουσία κάποιου ισχυρού. Αλλά αυτό το παιδί όταν θα γίνει ενήλικας δεν θα μπορεί να πάρει τις δικές του αποφάσεις και επίσης δεν θα είναι πολύ υπεύθυνος.
Οι συστάσεις και οι διαταγές είναι διαφορετικά πράγματα
Αυτές οι καταστάσεις ονομάζονται στερεότυπες ενέργειες. Τις περισσότερες φορές, οι γονείς πιστεύουν ότι οι παραδοσιακοί τρόποι ανατροφής είναι οι ενδεδειγμένοι. Οι σκέψεις των ενηλίκων στηρίζονται σε φράσεις όπως: «Επειδή είναι σωστό» ή «επειδή οι γονείς μου έκαναν το ίδιο πράγμα». Υπάρχει, όμως, μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στο να λες, «Ίσως δεν πρέπει να παίζεις παιχνίδια» από το να λες «Μην παίζεις παιχνίδια». Το πρώτο είναι μια σύσταση και το δεύτερο είναι μια διαταγή. Επομένως, η τιμωρία είναι λύση μόνο εάν έχεις δώσει στα παιδιά σου εντολή να κάνουν ή να μην κάνουν κάτι.
Εάν ένα παιδί είναι συναισθηματικά αδύναμο και τιμωρείται επειδή αντιτίθεται σε μια σύσταση, μπορεί να το βλάψει μελλοντικά.
Η τιμωρία δεν πρέπει να λαμβάνεται εν βρασμώ ψυχής
Εάν ένα παιδί δεν είναι υπάκουο, κάποιοι γονείς θυμώνουν πολύ και δεν μπορούν να το ελέγξουν, παρόλο που αγαπούν το παιδί τους. Συχνά αυτό προκαλείται από τις τεράστιες προσδοκίες που έχουν για τα παιδιά τους. Και όταν αυτές οι προσδοκίες συναντούν την πραγματικότητα, οι γονείς απογοητεύονται. Αυτά τα συναισθήματα πρέπει να ελέγχονται και πολλές φορές να καταστέλονται.
Η δημόσια τιμωρία δεν είναι αποδεκτή
Η δημόσια τιμωρία κάνει τα παιδιά να ντρέπονται και να θυμώνουν. Γι' αυτό δημοφιλείς φράσεις, όπως «Τι θα πουν οι άλλοι;» πρέπει να αποφεύγονται. Παρεμπιπτόντως, το ίδιο συμβαίνει όταν τα παιδιά επιβραβεύονται δημόσια, καθώς μπορεί να γίνουν υπερβολικά αλαζονικά.
Ένα παιδί που τιμωρείται συχνά δημόσια, νιώθει πάντα ταπεινωμένο. Στην ενήλικη ζωή του, μπορεί να μετατραπεί σε ένα άτομο που θα εξαρτάται απόλυτα από τη γνώμη της πλειοψηφίας και δεν θα μπορεί να πάρει τις δικές του αποφάσεις.
Πώς να βάλεις όρια στο παιδί σου: 4 βήματα που θα σε βοηθήσουν
Μην χρησιμοποιείς κακές ή προσβλητικές λέξεις
Πολλοί γονείς δεν παρατηρούν καν ότι το κάνουν. Οι ψυχολόγοι συνιστούν τη χρήση μόνο ουδέτερου λεξιλογίου.
Τα ευαίσθητα παιδιά μπορεί να έχουν με αυτόν τον τρόπο προβλήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Μπορούν να απομνημονεύσουν τις φορές που η μητέρα ή ο πατέρας τους χρησιμοποιούσε μια κακή λέξη. Αυτό είναι πιο σοβαρό για τα κορίτσια, οπότε είναι καλό να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική μαζί τους.